Preţul carburanţilor continuă să crească. Motorina a trecut de pragul de 9 lei, iar compensarea de 50 de bani expiră la sfârşitul lunii

Preţul unui litru de motorină a depăşit pragul de 9 lei şi a ajuns la nivelul din luna iunie, atunci când compensarea de 50 de bani nu era aplicată. Mai mult, măsura compensării expiră la sfârşitul acestei luni.

Joi dimineață, un litru de motorină costa 9,3 lei fără reducerea dată de Guvern, însă, la prânz, acestea a început să scadă sub pragul de 9 lei.

Mai exact pentru un litru de motorină șoferii plătesc 8,88 de lei iar cu reducere, 8,38 de lei ceea ce înseamnă că, în prezent, un plin de motorină de 50 de litri costă 444 de lei fără reducere.

Dacă aplicăm reducerea de 50 de bani per litru de motorină, vom plăti 419 lei. Specialiștii vin cu explicații pentru fluctuațiile de preț apărute de la o oră la alta, scrie antena3.ro.

Potrivit acestora, prețurile sunt calculate de operatori de mai multe ori pe zi, astfel încât să corespundă, pe de o parte cotațiilor internaționale, iar pe de altă parte, ele pot să reflecte o epuizare a unui stoc cumpărat la un preț mai mare și punerea în vânzare a unui stoc deja cu o bază de preț mai joasă. Prețurile pot fi ajustate și de 4-5 ori pe zi.

Românii nu sunt mulțumiți de prețurile carburanților, însă nici pe viitor nu sunt convinși că vor vedea scăderi la pompă.

Au mai rămas doar 14 zile până când mai e valabilă reducerea de 50 de bani acordată pentru fiecare litru de carburant, iar prețurile sunt în continuă creștere.

„Cotația motorinei în urmă cu 10 zile din ce am apucat să verific în această dimineață a crescut ușor odată și cu paritatea leu-dolar, nu leu-euro pentru că acciza se plătește la dolar. Cotația motorinei este influențată de cotația internațională a motorinei, nu a petrolului, pentru că suntem importatori și de motorină„, a afirmat Virgil Popescu, ministrul Energiei.

În acest moment nu este luată nicio hotărâre în privința reducerii de 50 de bani, ministrul Energiei susține că trebuie să avem răbdare.