România a primit 5.060 doze de vaccin împotriva variolei maimuţei. Persoanele eligibile – contacţii direcţi ai pacienţilor infectaţi

România a primit, joi, 5.060 doze de vaccin împotriva variolei maimuţei, în baza unui contract de donaţie încheiat între Ministerul Sănătăţii şi Comisia Europeană. Serul se administrează contacţilor direcţi ai persoanelor confirmate cu variola maimuţei, preferabil în intervalul 4- 14 zile după expunere.

”România a primit astăzi, 15 septembrie 2022, un număr de 5.060 doze de vaccin împotriva variolei maimuţei, în baza unui contract de donaţie încheiat între Ministerul Sănătăţii şi Comisia Europeană. Dozele de vaccin vor fi direcţionate către spitalele de boli infecţioase din Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara şi Constanţa pentru realizarea imunizării la persoanele eligibile”, a transmis, joi, Ministerul Sănătăţii.

Sursa citată a precizat că aceste spitale pot transfera vaccinul, cu titlu gratuit, către alte unităţi sanitare judeţene sau de boli infecţioase, la solicitarea acestora, atunci când situaţia o impune.

Persoanele vizate de vaccinarea post-expunere sunt contacţii direcţi ai cazurilor de infectare.

”Este recomandat ca vaccinarea să fie realizată cât mai curând după momentul expunerii: între 4 şi 14 zile. Pentru finalizarea imunizării de bază este necesară o a doua doză de vaccin la un interval de 28 zile”, a mai precizat sursa citată.

Ministerul explică faptul că, dacă prima doză nu se administrează în intervalul cuprins între 4 şi 14 zile, e posibil ca vaccinul să nu prevină boala, dar severitatea simptomelor e mult redusă.

În România au fost confirmate până în prezent 37 de cazuri de variola maimuţei, scrie psnews.ro.