Primarul de Poiana Stampei, Cetățean de Onoare al localității Feștelița, alături de episcopul Covasnei și Harghitei, PS Andrei Moldovan

Luni, 28 august, zi în care creștinii ortodocși de rit vechi sărbătoresc Adormirea Maicii Domnului, în satul Feștelița din Republica Moldova a fost prilej de bucurie și reuniune. De hramul Bisericii, localnicii au participat la slujba arhierească, oficiată de un impresionant sobor de preoți, în frunte cu PS Andrei Moldovan, episcopul Covasnei și Harghitei, și PS Veniamin, episcop al Basarabiei de Sud, oamenii fiind, totodată, gazde primitoare pentru toți oaspeții de seamă ce li s-au alăturat. Printre invitații de onoare s-au numărat și părintele protopop al Protopopiatului Câmpulung Moldovenesc, Aurel Goraș, primarul comunei Poiana Stampei, ing. Viluț Mezdrea, viceprimarul Vladimir Popescu, preotul paroh Sorin Cormoș, precum și alte personalități din mai multe județe ale României.

Între localitățile Feștelița și Poiana Stampei există o înfrățire ce a creat în timp legături și prietenii strânse între oamenii celor două comunități, dar și colaborări instituționale între cele două primării. 

În semn de apreciere și recunoștință pentru toate acestea, primarul Nicolae Tudoreanu i-a conferit omologului său de la Poiana Stampei Titlul de Cetățean de Onoare al satului Feștelița.

Edilul Tudoreanu a declarat că a decis să îi acorde acest onorant titlu inginerului Viluț Mezdrea pentru a încununa prietenia și colaborarea dintre cele două localități, menționând că administrația performantă de la Poiana Stampei rămâne, în continuare, un reper pentru Feștelița.

„Am fost plăcut impresionați când primarul Viluț Mezdrea a acceptat să ne înfrățim, cu toate că, între localitățile noastre există diferențe mari ca buget și proiecte implementate. Acesta este cel mai înalt titlu pe care noi puteam să i-l oferim primarului de la Poiana Stampei și n-am stat deloc pe gânduri pentru că suntem familiarizați cu profesionalismul și calitatea umană a acestui om”, a spus primarul Nicolae Tudoreanu.

O astfel de distincție a primit și PS Andrei Moldovan, episcopul Covasnei și Harghitei.

„Distincția de Cetățean de Onoare nu este doar pentru mine personal, ci pentru întreaga comunitate de acasă care mi-a oferit oportunitatea de a dezvolta aceste relații minunate cu satul Feștelița. Mulțumesc pentru acest onorant titlu întregii echipe de aici, alături de care dorim să dezvoltăm parteneriate instituționale durabile. Așa să ne ajute Dumnezeu”, a transmis primarul Viluț Mezdrea.

 

Poiana Stampei, sprijin financiar pentru Biserică

 

Locuitorii din Feşteliţa şi-au dorit ca la ei în sat să fie înfiinţată o parohie care să aparţină Mitropoliei Basarabiei și să fie sub patronajul Bisericii Ortodoxe Române, iar în luna decembrie a anului 2021 a fost pusă piatra de temelie a noului lăcaș de cult. Comunitatea din Poiana Stampei s-a alăturat acestui demers, contribuind cu material lemnos, dar și cu donații personale din partea primarului.

„Noi știm mai bine ca oricine ce înseamnă să construiești o biserică de la zero, deci nu avem cum să rămânem indiferenți. Am toată convingerea că acest edificiu va răsări semeț și se va încadra perfect în rândul celorlalte investiții pe care primarul Tudoreanu le-a implementat”, a spus ing. Viluț Mezdrea.

 

Părintele protopop Aurel Goraș, parte a delegației române în Republica Moldova

 

Părintele protopop Aurel Goraș a arătat că în mulții săi ani de preoție a participat la numeroase sfințiri de biserici și la hramuri, în România, însă niciodată, la un hram în Republica Moldova. A fost, astfel, un bun prilej pentru a observa viața bisericească de peste Prut.

„A fost o Liturghie frumoasă, cu 20 de preoți, cu participarea PS Veniamin și a PS Andrei Moldovan. Deci, o zi câștigată, atât ca experiență pastorală, cât și ca bucurie personală. Se cuvine să aduc mulțumiri Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, pentru binecuvântarea oferită, precum și primarului Viluț Mezdrea, recunoștință statornică pentru că mi-a oferit ocazia să cunosc acești oameni minunați”, a declarat părintele protopop Aurel Goraș.

În aceeași perioadă, în satul Feștelița s-au desfășurat și lucrările ședinței cu numărul 115 a Adunării Generale ASTRA. Evenimentul a reunit reprezentanți ai Parlamentului, ai Consiliului Raional Ștefan Vodă și președinții despărțămintelor din România și Republica Moldova.

Asociația Transilvană pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român (ASTRA) a fost înființată la Sibiu în anul 1861, având un rol însemnat în emanciparea culturală și politică a românilor din Transilvania.