Primarul Ion Lungu: „Pagubele provocate de explozia din blocul de pe strada Tipografiei se ridică la aproape 100.000 de lei”

Au fost evaluate pagubele provocate de explozia din apartamentul nr. 5 din blocul de pe strada Tipografiei. Anunțul a fost făcut de către primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, în confernința săptămânală de presă de miercuri, 29 martie. Edilul a spus că pagubele sunt de aproape 100.000 de lei, bani care vor fi alocați de Consiliul Local Suceava.

Primarul Lungu a subliniat că pagubele au fost mai mari pe casa scării, fiind distruse toate ușile și geamurile cu ramă metalică și, de asemenea, au fost deformate și cele 13 uși ale apartamentelor de pe respectiva scară de bloc.

Astfel, reparațiile pe casa scării ar urma să coste 77,367 de lei, iar pentru înlocuirea ușii și geamurilor din apartamentul unde s-a produs explozia, CL urmează să aloce 13.507 lei.

„Având în vedere ceea ce s-a întâmplat și la explozia trecută și la actuala, practic sunt niște probleme de neglijență. Nu s-a constatat că au fost infiltrații pe magistrale, pe conductele de gaz, ci niște probleme de neglijență din partea unor persoane în vârstă”, a declarat Ion Lungu.

Pentru o mai bună informare a tuturor cetățenilor, vineri, 31 martie, la Primăria Suceava va avea loc o întâlnire cu reprezentanții asociațiilor de proprietari, la care vor participa și reprezentanți ai Prefecturii și ai ISU Suceava.

Potrivit edilului, în cadrul întâlnirii, reprezentanții asociațiilor de proprietari vor fi atenționați să aibă în vedere ca persoanele în vârstă sau singure să fie instruite în legătură cu modul de folosire a aparatelor care funcționază cu gaz metan.

„Paradoxal, nu înțeleg, aici unde a avut loc explozia, cetățeanul respectiv avea centrală pentru încălzire pentru că nu mai este sistem centralizat pe scara blocului și, totuși, prefera să se încălzească de la aragaz pentru că ar fi fost mai ieftin să se încălzească de la aragaz, față de consumul pe care îl face la centrala pe gaz metan. Avem probleme reale aici și este bine să se facă verificări la instalațiile de gaz metan pe de o parte și să se facă acele instruiri privin folosirea aparatelor”, a conchis primarul Ion Lungu.