Primul miting anti-extremism a adunat mii de oameni în centrul Sucevei. Flutur: „Modele, nu lichele, oameni buni!”

Gheorghe Flutur a prezentat, duminică, 4 februarie,  decalogul de luptă împotriva extremismului în cadrul  mitingului organizat la Suceava. Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava a îndemnat la vigilență.

 Organizatorii protestului au afișat și un banner de mari dimensiuni pe Casa de Cultură din Suceava cu mesajul „Bucovina,ținutul Libertății, spune NU extremismului”, iar participanții au avut pancarte cu diferite mesaje legate de extremism.  

Alături de Flutur au luat cuvântul profesori, avocați, primari, reprezentanți ai ONG-urilor, subsecretarul de Stat de la Fonduri Europene, Doina Iacoban, dar și tineri care au vorbit despre importanța parcursului european.

Toate mesajele transmise au subliniat  că Bucovina se va opune celor care vor ca România să se abată de la traiectoria lumii libere, europene şi civilizate, cu scopul de a o arunca în zona de influenţă a Moscovei. 

„Nu daţi like-uri la lichele, vor veni vremuri mai grele”.

  • „Noi avem fapte în spate. Societatea civilă trebuie să fie mai curajoasă. Am să citesc de aici, de la Suceava, decalogul de luptă împotriva extremiştilor, aşa cum îl văd eu, putem să-l completăm. Este un început.
  • Trebuie să luptăm, dragii mei, în primul rând pentru siguranţa noastră, a dumneavoastră, a poporului român. Da, siguranţă şi securitate, cine ne apără? Suntem din fericire sub umbrela NATO şi a Uniunii Europene.
  • Acolo trebuie să rămânem, să fim apăraţi. Trebuie să ne apărăm economic în interiorul Uniunii Europene. Tot siguranţa este. E primul punct de la Suceava. Al doilea: modele, nu lichele, oameni buni. Avem nevoie în societate de modele. Asta vă cer să faceţi, să fie scoase modelele în faţă şi este ceva normal.Aruncaţi răul, vorbiţi şi de faptele bune, de exemplele bune din societate. (…)
  • Respectăm regulile, să respectăm regulile. Multă lume nu înţelege. Eşti intrat într-o Uniune Europeană, în NATO, ai şi drepturi, ai şi obligaţii. Regula respectată înseamnă să te ţii de cuvânt, înseamnă că dacă vrei respect şi tu trebuie să respecţi. Nu numai să ne punem la butonieră că luptăm pentru drepturi, da, dar începând cu mine trebuie să fiu onest şi să respect regulile.
  • Să fim mai vigilenţi. Ce înseamnă vigilenţă? Înseamnă noi, cei care conducem, să fim monitorizaţi, să dăm socoteală mai des, să fim criticaţi când greşim, poate o palmă pe umăr atunci când se fac lucruri bune, dar vigilenţa înseamnă o societate civilă mai atentă, vigilentă, uneori inconvenabilă pentru noi politicienii, dar aşa ne putem face bine.
  • Valorile morale mai în faţă oameni buni. Onoare, demnitate, asumarea răspunderii au cam dispărut. Astea trebuie promovate şi nu eu trebuie să vorbesc cel mai tare aici, societatea civilă. Noi trebuie să respectăm mai mult aceste valori de moralitate. Parcă prea uşor unii cred că au trecut 34 de ani urmaşi ai comuniştilor din Comitetul Central ne dau nouă astăzi lecţii la Suceava şi noi ne-am făcut că nu-i vedem. Stop joc şi acestor indivizi, ştiu ei la cine mă refer.
  • Spuneţi adevărul în faţă, adevărul doare de multe ori, trebuie spus în faţă pentru fiecare dintre noi. Asta ne va face să ne facem bine sau unii să dispară dacă îi pui adevărata oglindă în faţă. Aş putea vorbi mult.
  • Mesajul nostru trebuie să fie de pace, dar să nu ne ia cineva de proşti că uităm sau nu ştim cine este în spatele acestor mişcări, şi în faţă, dar şi în spate. Vă garantez că pe principiul adevărului le veţi afla pe toate (…)
  • Uniţi acasă, mai puternici în Europa, dar dacă acasă suntem dezbinaţi, dacă e circul în Parlament pe care îl vedeţi, dacă faci o faptă bună şi eşti măzgălit de gălăgioşi, nu e în regulă, se uită o lume întreagă la noi. Ca să fii recunoscut şi puternic afară, trebuie să fii unit acasă. Oare înţeleg unii aceste lucruri? Sau cine jigneşte mai tare? Uitaţi-vă, nu mă plâng, că sunt un om puternic. Din mine la Suceava, unele forţe politice au făcut concurs de darts, cine dă mai tare în Flutur. Mai tare m-au călit”.

„O soluţie, să scăpăm de extremism. Un bilet de avion Bucureşti – Moscova pentru George Simion! Vă rog să-l căutaţi, să-i daţi biletul de avion spre Moscova!”, a mai afirmat Flutur.