Profesori și directori de școli din județ și de peste hotare, la Conferința „Provocări actuale în educație – tendințe și aspirații” organizată de CCD Suceava

Sala Teatrului Municipal „Matei Vișniec” Suceava a fost neîncăpătoare miercuri, 5 octombrie, de Ziua Națională a Educației, aici desfășurându-se Conferința cu participare internațională „Provocări actuale în educație – tendințe și aspirații”. Evenimentul, organizat de către Casa Corpului Didactic „George Tofan” Suceava, a adunat laolaltă directori de școli și cadre didactice care au sărbătorit această zi dedicată lor într-un mod deosebit.

În debutul conferinței, prof. Traian Pușcă, directorul Casei Corpului Didactic Suceava, a vorbit despre semnificația Zilei Educației și a mulțumit tuturor pentru prezență. Totodată, acesta a fost și moderatorul întregului eveniment.

Alături de prof. Traian Pușcă, pe scena Teatrului din Suceava au fost și prof. dr. Petru Crăciun, inspector general adjunct al Inspectoratului Școlar Județean Suceava, prof. univ. dr. ing. Mihai Dimian, prorector al Universității „Ștefan cel Mare”, prof. univ. dr. ing. Laurențiu Dan Milici, decanul Facultății de Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor, conf. univ. dr. Otilia Clipa de la USV, lector univ. dr. Călin Bârleanu de la USV, prof. Gabriela Mihai, directorul Școlii Gimnaziale nr. 1 Suceava, prof. Sergiu Vrabie, directorul Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” Drochia din Republica Moldova, Tatiana Fedirchyk, doctor în Științe Pedagogice, profesor și decan al Facultății de Pedagogie, Psihologie și Asistență Socială a Universității Naționale „Iuri Fedkovivi” din Cernăuți, comisarul șef Ionuț Epureanu, purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava, și Vasile Gafiuc, președintele Asociației „Institutul pentru Parteneriat Social Bucovina”.

Fiecare dintre cei din prezidiu a vorbit despre situația actuală a învățământului preuniversitar, precum și despre metodele pe care ar trebui să le adopte cadrele didactice astfel încât elevii să fie atrași de școală și de procesul de învățare.

Prof. dr. Petru Crăciun, inspectorul general adjunct al IȘJ Suceava, le-a spus colegilor săi să adopte metode moderne de predare și să folosească toate dispozitivele pe care unitățile școlare le pun la dispoziție, întrucât „degeaba avem table moderne, dacă nu le folosim”. Totodată, acesta le-a recomandat celor prezenți să fie cât mai aproape de elevii lor, astfel încât efectele negative ale pandemiei de coronavirus să fie cât mai mici.

Pe de altă parte, prof. univ. dr. ing. Mihai Dimian, prorector al Universității „Ștefan cel Mare”, le-a recomandat profesorilor din învățământul preuniversitar să îi învețe pe elevii lor să fie creativi, să comunice bine și să poată lucra într-o echipă multidisciplinară, astfel încât, după finalizarea liceului, aceștia să se poată integra mai bine în viața de student.

Un aspect foarte important a fost subliniat de către prof. univ. dr. ing. Laurențiu Dan Milici, decanul Facultății de Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor, acesta subliniind că atât cadrele didactice, cât și elevii, trebuie să conștientizeze că „viitorul a început în urmă cu cinci – șase ani” și că „trebuie să ne adaptăm”. De altfel, decanul de la USV a mai spus că le dorește colegilor săi din învățământul preuniversitar să învețe anul acesta mai mult decât învață cel mai bun elev din clasă.

În altă ordine de idei, comisarul șef Ionuț Epureanu le-a vorbit dascălilor despre importanța apropierii de elevi, precum și despre încrederea pe care cei mici ar trebui să o aibă în adulții de lângă ei, fie ei părinți sau profesori.

Lector univ. dr. Călin Bârleanu a adus în discuție un subiect care este tot mai prezent în zilele noastre: anxietatea. El a atras atenția asupra faptului că se pune un foarte mare accent pe rezultatul final și nu pe procesul în sine, ceea ce nu este un lucru tocmai corect. Totodată, Călin Bârleanu le-a reamintit celor prezenți că profesorii sunt mai aproape de elevi decât părinții.

În altă ordine de idei, directorul Școlii Gimnaziale nr. 1 Suceava, prof. Gabriela Mihai, a vorbit despre efectele negative alr pandemiei de coronavirus, dar și despre cele pozitive, subliniind că „Pandemia ne-a luat de guler și ne-a catapultat în secolul XXI. Astfel, a trebuit să învățăm să folosim tehnologia aproape la fel de bine ca elevii noștri”.

Trebuie precizat că, între discursurile celor din prezidiu s-au strecurat și momente artistice menite să destinsă atmosfera.

Conferința cu participare internațională „Provocări actuale în educație – tendințe și aspirații” a fost inițiată de Casa Corpului Didactic „George Tofan” Suceava în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Suceava, Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava, Universitatea „Yurii Fedkovich” din Cernăuți – Ucraina, Colegiul Național „Mihai Eminescu” Suceava, Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” Drochia și Școala Sportivă Drochia – Republica Moldova, Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Suceava, Inspectoratul de Poliție Județean Suceava și alte instituții de învățământ, în cadrul proiectului internațional „Provocările educației în societatea cunoașterii”.