Prohodul Domnului Iisus Hristos. Ce semnifică versurile cântate în Vinerea Mare

În Vinerea Mare, în toate bisericile ortodoxe are lor Denia Prohodului Domnului. Prohodul este slujba de înmormântare a Domnului Iisus Hristos, iar versurile lui sunt cântate de toți enoriașii prezenți în biserici.

Este Denia la care credincioșii nu doar ascultă, ci iau parte trup și suflet, în cântări și imne de laudă. Prohodul este împărțit în trei părți, inegale ca număr de versursi. Prima are 73 de strofe, a doua 60 și ultima 43.

Alcătuirea Prohodului îi este atribuită lui Iosif Studitul, iar în România, slujba s-a ținut, pentru prima dată, la Buzău, în anum 1836.

Ce semnifică Prohodul și ce se întâmplă în Vinerea Mare în biserici

Vinerea Mare este ziua de doliu a creștinătății, în care a fost răstignit Iisus Hristos. În toate bisericile ortodoxe este o zi aliturgică pentru că se consideră faptul că nu se pot aduce două jertfe în aceeași zi.

În schimb, se ține Denia Prohodului, iar credincioșii trec pe sub masa plină cu flori, care simbolizează catafalcul lui Iisus Hristos. Pe aceasta este un epitaf pe care este reprodusă icoana punerii în mormânt a Mântuitorului, Evanghelia și Crucea.

La final, preoții și cei prezenți cântă Prohodul Domnului. Slujba se încheie cu procesiunea de înconjurare a bisericii, care simbolizează înmormantarea Domnului Iisus Hristos.

Apoi, credincioșii se adună în biserică iar preotul se îmbracă în epitrahil și felon. Este tămâiată întreaga biserică și se începe slujba utreniei Sâmbetei celei Mari.