Vinerea Mare este zi aliturgică, asta însemnând că în biserici nu are loc niciuna dintre cele trei Sfinte Liturghii. Principala ceremonie care are loc este scoaterea din altar a Sfântului Epitaf și așezarea lui pe o masă, în mijlocul bisericii, simbolizând pregătirea trupului Mântuitorului pentru îngropăciune.

În Vinerea Patimilor, gospodinele nu mai au voie să coacă. Se zice că cine nu respectă această tradiţie arde mâinile Maicii Domnului. Femeile nu trebuie să umple borş astăzi, existând credinţă că Necuratul se va scălda în el; În această zi nu este bine să se sacrifice păsări sau animale. De asemenea, nu e bine ca astăzi să se coasă căci există riscul de orbire. Torsul, ţesutul şi spălatul sunt şi ele interzise în Vinerea Mare pentru a nu o supăra pe Maica Domnului;

În Vinerea Mare nu se săvârşeşte Sfânta Liturghie, iar morţii nu se îngroapă în bătăile clopotelor, ci doar în bătăi de toacă.

În această zi se ține post negru, care înseamnă că se mănâncă și nu se bea nimic din seara zilei de joi până în seara Vinerei Mari, când în biserici se încheie Prohodul Domnului (slujba de îngropare a lui Hristos). A respecta postul negru al Vinerei Mari înseamnă a nu te certa, a nu vorbi urât cu nimeni, a-ți stăpâni firea și a-ți învinge orgoliile.