PSD,PMP, ALDE Brodina, de râsul țării:cum refuză niște consilieri locali peste 500.000 de euro de la elvețieni, doar pentru a sabota realizarea proiectelor

Comuna suceveană Brodina nu se află în prim-plan de cele mai multe ori și asta pentru că nu e nici Ipotești, nici Șcheia, nu e la o aruncătură de băț de Suceava și nu e interesantă pentru presa de birou.

Cu toate acestea, la Brodina se întâmplă și multe lucruri frumoase, există o dorință de evoluție administrativă, însă există și mafie, rea intenție, sabotaj și putere de control.

Punctual, vom expune astăzi una dintre cele mai recente dovezi în acest sens, care se referă la haosul ce domnește în Consiliul Local al comunei Brodina.

Avem aici un primar independent, Vasile Uhliuc,  și un Consiliu Local „pestriț” format din 13 consilieri, cu 12 consilieri în prezent, după ce un consilier local USR a demisionat.

Au mai rămas 4 ALDE, 1 UUR, care este astăzi viceprimar al comunei Brodina, 1 PMP, 3 PSD, 3 PNL.

Cea mai recentă ședință a Consiliului Local Brodina a avut loc joi, 25 mai, și s-a defășurat exact ca la o crâșmă veche, cu mențiunea că a lipsit doar fumul de țigară (de țigări nu te poți plânge la Brodina că devine un fel de blasfemie).

Fiecare a vorbit ce a vrut, când a vrut, nimeni nu a respectat pe nimeni, iar privită de pe margini această întâlnire a celor care, teoretic îi reprezintă pe cetățeni, părea desprinsă dintr-o fabulă.

O doamnă contabil, consilier local PSD, Maria Popescu,  a cerut la un moment dat să i explice ce înseamnă „aport voluntar în gestionarea deșeurilor”, ca ea să voteze o banală actualizare a unui contract deja existent și a întrebat dacă asta înseamnă să „pună ea gunoiul cum pune la tomberonul din centru”.

Părea că cere niște sinonime și ajungeai să te întrebi dacă sigur nu ai nimerit, din greșeală, la o lecție deschisă a unei clase primare.

Ulterior, colegul său, Cristinel Cruț, social democrat devenit un fel de purtător de vorbe al taberei care se împotrivește în cea mai mare parte a timpului, când vine vorba de a vota proiectele comunei, a preluat „moderarea” ședinței.

Pentru început a spus că va vota împotriva proiectului  „eficientizării energetice a școlilor” pentru că acesta a fost inițiat de primar și nu de colega sa contabil.

„Doamna contabil Maria trebuia să fie inițiatorul. Așa a fost înțelegerea. Eu nu dau justicare presei”,  a transmis consilierul local Cristinel Cruț de la PSD.

 

PUNCTUL CULMINANT: REABILITAREA  CLUBULUI MUNCITORESC FALCĂU

 

Tot circul de până la punctul 8 de pe ordinea de zi a fost de încălzire pentru că ceva de noaptea minții tocmai urma să se întâmple, însă pentru o bună înțelegere a votului din CL, vom prezenta, pe scurt, situația:

Comuna Brodina are o veche colaborare cu Asociația FORUM FALCĂU reprezentată legal de Brogli Elisabeth Maria, din Elveția, și de Markus Beat Wirth. Această asociație a făcut mult bine comunității brodinene prin reabilitarea unității sanitare, a unei unități școlare și prin alte acțiuni lăudabile.

Întrucât Primăria a depus prin  Planul Național de Redresare și Reziliență  proiectul intitulat „Reabilitarea Moderată Cămin Cultural Falcău” și a fost și aprobat, Asociația din Elveția a fost dispusă să vină în acest proiect cu un ajutor de peste 500.000 euro, care să însemne cheltuielile ce nu sunt decontate de PNRR.

Primăria Brodina ar mai fi avut o contribuție de nici 4% în proiectul total, adică undeva la peste 2 miliarde de lei vechi.

 

În ședința anterioară, aceiași oameni s-au împotrivit acestui proiect cu mențiunea că dacă nu văd negru pe alb că „elevețienii dau bani, nu votează” și că vor face asta când va exista un acord scris între primărie și asociație.

Zis, dar nu și făcut! Joi, când în fața lor a apărut acest acord scris și au fost puși să voteze dacă sunt de acord ca elvețienii să le dea peste 500.000 de euro, cei de la PSD, ALDE și PMP s-au împotrivit abținându-se de la vot. Momentul a fost halucinant și poate fi asociat cu proverbul vechi „calic și cu pretenții”, iar „argumentele” prezentate de consilierii locali au fost cel puțin jignitoare la adresa partenerilor elvețieni.

Contabila PSD a spus că ea nu vrea ca această clădire să fie reabilitată, vrea poduri și podețe.

Ulterior a spus că dacă ar fi să fie de acord, ar fi cu o „clădire nouă, frumoasă, elegantă, la standarde europene”, nu cu reabilitarea clădirii existente.

De altfel, cu o nesimțire crasă, consilierii locali l-au rugat pe reprezentantul asociației prezent la ședința de CL să le „transmită elvețienilor că le dau terenul, să facă ei o clădire nouă”.

Octavian Maximiuc, un om respectabil, cu un bagaj important de cunoștințe, a plecat lăcrimând din sala de ședințe și a spus că sunt alte localități către care, în mod sigur, își vor redirecționa atenția și sprijinul.

La ședință au fost prezenți și câțiva cetățeni ignorați total de consilierii locali, care i-au și lăsat vorbind la urmă, după încheierea ședinței, părăsind sala.

Ședința s-a încheiat trist. Nici de data asta proiectul Clubului Muncitoresc nu a trecut. Se pierd banii de la PNRR și cei de la elevețieni.

 

IOAN STAN, MARIAN ANDRONACHE, OCTAVIAN ILISOI, la fel de vinovați

Președintele PSD Suceava, senatorul Ioan Stan, s-a documentat despre situația ce aduce un prejudiciu important de imagine partidului său și a transmis redacției SuceavaLive, prin reprezentantul de zonă, că se va proceda la dizolvarea organizației PSD Brodina, pentru ca acești oameni ce se împotrivesc de fiecare dată să fie înlocuiți.

 

Este interesant de urmărit  dacă președintele Stan va lua atitudine sau a folosit asta ca pe o declarație politică în fața presei.

 

Contactat telefonic, Octavian Ilisoi, președintele ALDE Suceava, a declarat că „e destul de prost ce au făcut oamenii săi”, însă pentru că nu are cunoștințe despre subiect, va purta o discuție cu consilierii locali. Ulterior, a revenit și a spus că oamenii săi au fost chemați la o ședință la sediul partidului, că de fapt aceștia nu s-au împotrivit primirii banilor de la elvețieni și că se va face un cămin nou la Brodina.

Pe parcursul discuției, atitudinea președintelui ALDE a fost una arogantă, pe alocuri lipsită de educație și deloc speficică unui domn.

 

   Marian Andronache, președintele PMP Suceava, are și el reprezentanți în CL Brodina, însă el e cel mai puțin vinovat în acest caz. Principala sa vină a fost când a hotărât să facă politică de nivelul broaștei. De atunci, mulți dintre oamenii săi i-au urmat exemplul.

 

Consilierul Local Usr, care și-a dat demisia din CL Brodina, a inițiat o  petiție pentru susținerea refacerii Clubului Muncitoresc Falcău

 

De Ziua Eroilor, în Consiliul Local Brodina a fost o zi a erorilor.

Majoritatea consilierilor locali se opun reabilitării căminului cultural din Falcău (fostul Club Muncitoresc).

Asta, deși proiectul a fost selectat pentru finanțare nerambursabilă prin PNRR, iar o organizație caritabilă elvețiană asigură cofinanțarea.

Purtătorii de cuvânt ai acestui grup sunt Cristinel Cruț și Maria Popescu.

Ar mai fi și Adrian Țega, dar el „nu prea le are” cu vorbitul, cu scrisul și cu administrația.

Prezența presei nu i-a întimidat pe consilierii locali, obișnuiți deja cu camera. Doar le-a redus decibelii.

La linkurile din comentarii sunt înregistrări video din timpul ședinței.

Nu mă miră avântul cu care luptă împotriva căminului cultural niște politicieni pentru care cititul, cultura, educația sunt periculoase, pentru că le reduc numărul de votanți.

Iată ce își propunea Cristinel Cruț în raportul de activitate din 2022: „dezvoltarea comunei și ricarea (sic!) ei pe culmile dezvoltării sociale.” Așa ridică Cristinel Cruț comuna?

Adrian Țega a putut scrie doar că a participat, în ultimul raport de activitate. Cine i l-a scris pe cel dinainte (se vede clar diferența de scris) nu i-a mai scris o compunere frumoasă și anul ăsta.

De Maria Popescu nu zic nimic, pentru că este o doamnă. Ea spune că nu se opune culturii, doar vrea ceva mai mult decât s-ar putea organiza la clubul din Falcău.

Așteptări mari, domnule, ca atunci când nu a fost de acord cu asigurarea cofinanțării de 10% pentru un program cultural bianual, în valoare de 40.000 euro.

Dacă anul viitor vor apărea pe la porți lupi în piele de oaie pentru a vă cumpăra votul, ce veți face”, a scris Liviu Savin la descrierea petiției.

Comuna Brodina este una dintre cele mai pitorești localități din județ, iar în ultimii ani s-a încercat accesarea fondurilor pentru a ajunge din urmă alte localități, însă astăzi, acest lucru, devine o misiune imposibilă.

Interesele, taberele, liderii taberelor, răzbunările personale, orgoliile, nu mai sunt în camera de culise, ci au preluat controlul și o fac pe față. Pentru asta, nu primarul Vasile Uhliuc va avea de suferit, ci întreaga comunitate.

De altfel, pe parcursul ședinței, primarul de la Brodina a intervenit cu explicații suplimentare, însă au fost zadarnice, semn clar că situația este scăpată de sub control.

„Colegii din Consiliul Local amintesc și despre demolarea acestei clădiri. Noi dacă alegem reabilitarea, dacă luăm banii de la PNRR și pe cei de la partenerii elvețieni, mai venim cu 2 miliarde și ceva, iar să demolăm și să facem acolo curățenie, plătim dublu”, a menționat primarul Uhliuc.

Totuși, faptul că astăzi într-o ședință publică de Consiliu Local se sfidează unele reguli de desfășurare, faptul că președintele de ședință nu are niciun cuvânt de spus, când el ar trebui să conducă ședința, faptul că există un boicot ce persistă deja de ceva timp, ar trebui să capteze și atenția Instituției Prefectului Județului Suceava și a politicienilor ce și-au trimis oameni acolo, precum și a altor instituții.