Rafila, întrebat dacă îngheţarea salariilor va afecta sistemul sanitar: Trebuie să ne gândim foarte bine când discutăm despre sistemul de sănătate şi despre finanţarea lui

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat că trebuie să ne gândim foarte bine când discutăm despre sistemul de sănătate şi despre finanţarea lui, precizând că acesta nu poate funcţiona decât cu o resursă umană calificată, declaraţia fiind făcută în contextul în care salariile celor din sistemul de stat ar putea fi îngheţate.

Alexandru Rafila a fost întrebat, luni, într-o conferinţă de presă, dacă ordonanţa privind îngheţarea salariilor afectează sistemul sanitar.

“Afectează toate sistemele nu numai cel sanitar. Cred că este un draft sau un document care e cel mult un document de lucru, vor exista probabil discuţii. Trebuie să ne gândim foarte bine când discutăm despre sistemul de sănătate şi despre finanţarea lui. Să nu uităm că sistemul de sănătate nu funcţionează decât cu o resursă umană care este calificată şi care este menţinută, cel puţin, dacă nu este augmentată. Am avut un îndemn public către spitale să scoată posturile la concurs. Sunt spitale care nu au scos de luni de zile niciun post la concurs. Cred că lucrul ăsta trebuie să îl facă managementul fiecărui spital. Ei ştiu ce nevoie de resurse umane au, dacă nu scot posturile la concurs o minune nu se poate întâmpla”, a declarat Alexandru Rafila.

Întrebat dacă a discutat ca sănătatea să fie exceptată de la unele măsuri, ministrul Sănătăţii a răspuns: Să fie întâi un document care este public. Este un document pe surse. Aţi văzut vreo sursă oficială care v-a pus la dispoziţie acest document? Eu nu am văzut”, scrie psnews.ro.