Raport Greenpeace România: Folosirea aragazului pentru încălzirea locuinței, periculoasă pentru sănătate. Copiii, cei mai afectați

Ca să facă economie, mulți oameni folosesc aragazul ca sursă de căldură, dar e o idee proastă, mai ales dacă geamurile rămân închise. Nivelul de dioxid de azot din locuințe depăștește în astfel de situații limitele impuse la nivelul UE, reiese dintr-un raport citat de Greenpeace România, citat de digi24.

Potrivit raportului, aragazul este extrem de toxic și asta pentru că produce monoxid de carbon, particule în suspensie şi alţi poluanţi care pot avea efecte severe asupra sănătăţii, în special asupra copiilor.

Datele arată că în ultimele 12 luni, numărul copiilor din UE cu simptome de astm provocate de gătitul la aragaz este de peste 700.000. Asta înseamnă echivalentul a 12% din totalul cazurilor de astm la copiii din Uniunea Europeană.

Mai mult de 100 milioane de cetăţeni ai UE gătesc la aragaze, incluzând mai mult de jumătate din gospodăriile din Italia, Franţa, Spania, Olanda, România şi Ungaria. Organizaţiile pentru sănătate se tem că situaţia ar putea deveni extrem de gravă din cauza crizei energetice din această iarnă, deoarece oamenii reduc aerisirea pentru a face economie la căldură şi la bani, scrie psnews.ro.