Rareș Bogdan: Dosarul Schengen trebuie dus în continuare. Trebuie să fie proiectul de țară al anului 2023

Aderarea României la spațiul Schengen trebuie să fie proiectul de țară al anului 2023, dacă se poate a primei jumătăți din 2023, a declarat eurodeputatul Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte PNL și lider al delegației române din PPE, marți, pe B1 TV.

Întrebat ce mai face România în legătură cu intenția de a adera la Schengen, liberalul a spus: „Părerea mea este că ceea ce s-a întâmplat la JAI trebuie să ne ambiționeze, trebuie să ne unească. Îi felicit pe români, care au reacționat într-un mod extrem de rar întâlnit în ultimii 30 de ani. Solidaritatea a fost foarte puternică. Acest dosar trebuie dus în continuare, acest proiect trebuie să fie proiectul de țară al anului 2023, dacă se poate a primei jumătăți a lui 2023”.

„Aici trebuie să fie un proiect pe care să și-l asume clasa politică, putere și opoziție, Președinte, premier, președinții partidelor politice parlamentare, diplomația românească prin reprezentanții săi, pentru că e o chestiune, pe de o parte, de respect și de asumare a prezenței României în spațiul european cu drepturi depline”, a continuat Rareș Bogdan.

„Pentru că vă spun ceva ce mă doare, eu mă uit pe sondaje de opinie de mulți ani, și când eram jurnalist, și acum, și urmăresc trendurile – România a fost în topul țărilor pro-europene în ultimii 10 ani, cu toată retorica uneori internă anti-Bruxelles. România a luat, pe baza apartenenței la Uniunea Europeană, doar din punct de vedere financiar, 72 de miliarde și a plătit 26 de miliarde. Suntem pe un plus real”, a adăugat el.

Eurodeputatul PNL susține că argumentele invocate de Austria „sunt false”.

Cât despre percepția românilor despre eșecul Schengen, Rareș Bogdan a afirmat: „Eu am văzut percepția și legată de PNL, am văzut percepția legată și de PSD, am văzut percepția legată de Guvern. Normal că le-am văzut toate, m-am uitat pe trei-patru cercetări pe această temă, dar am mai văzut o chestie foarte îngrijorătoare (…). M-a speriat faptul că pentru prima dată într-o cercetare sociologică încrederea românilor în Uniunea Europeană nu a mai sărit de 50%”.

„Acum, pentru prima dată, încrederea în Uniunea Europeană scade sub pragul critic de 50%. Acesta este pericolul mortal pentru România. Asta mă sperie pe mine ca om care am o viziune pentru țara asta, care iubesc țara asta și care îi văd locul exclusiv în Uniunea Europeană”, a mai spus Rareș Bogdan, potrivit psnews.ro.