România, cel mai aproape de Schengen, după 11 ani de stat la ușă, „cu dosarul în mână și cu lista de condiții îndeplinite”: „Cred că de data asta se va concretiza”

Invitat în studioul Puterea Știrilor, secretarul de stat în Ministerul Mediului, Bogdan Balanişcu (PSD), a vorbit despre șansele pe care le are țara noastră de a intra în Spațiul Schengen, după 11 ani de amânări. Secretarul de stat a ținut să puncteze că se vor schimba destul de multe lucruri odată cu aderarea României la Spațiul Schengen, principalul avantaj fiind libertatea totală de circulație între țările membre pentru populație, mărfuri, servicii și capital.

„Spuneați că suntem mai aproape ca oricând de aderarea la Spațiul Schengen. Noi suntem în punctul ăsta de 11 ani de zile, doar că am stat pe loc. Cred că asta trebuie spus, pentru că România îndeplinește condițiile de aderare la Spațiul Schengen de aproximativ 11 ani de de zile și din păcate nu am… n-aș vrea să intru să dezbat acuma motivele, dar să zicem că poate n-am avut noi puterea de convingere suficientă ca să fim primiți în spațiu Schengen, așa cum cum merităm. Cred că e un moment în care această chestiune se va concretiza. Pentru țara noastră e un lucru important, un lucru de care avem nevoie (…).

Se vor schimba destul de multe lucruri odată cu aderarea la Spațiul Schengen. Mai multe lucruri se vor schimba din punct de vedere economic, să spunem așa, pentru cei care au nevoie de spațiu Schengen, fie români, fie restul europenilor, decât poate pentru cetățeanul de rând, ca impact. Discutăm, în primul rând, de un acces liber și o circulație liberă, lucru care astăzi, deși suntem parte din Uniunea Europeană și putem să trecem vămile, ați văzut, avem un singur punct, un singur control, trecem în țările celelalte, iar apoi nu mai avem nevoie de niciun control. Va dispărea asta, e una dintre chestiunile care, poate, ar trebui menționată pentru cetățenii de rând. Asta e una dintre chestiunile pozitive pe care le vor resimți românii de rând. Celelalte chestiuni țin și de partea economică, așa cum am spus, pe componenta mai ales de mărfuri. Iar România a dovedit în perioada aceasta, mai ales de când a început acest nefericit și incorect conflict de la granița țării noastre, din Ucraina, că avem capacitatea să asigurăm și componentă de siguranță, că avem capacitatea să și gestionăm lucrurile, poate chiar mai bine decât alte țări europene”, a declarat Bogdan Balanişcu, la Puterea Știrilor.

Întrebat dacă pot fi, totuși, reintroduse controalele în spațiul Schengen, social-democratul a precizat:

„Nu știu dacă putem să spunem noi acum, în acest context, dacă pot fi reintroduse controale la vamă, dar cu siguranță întreg mecanismul este viu și se va adapta la condițiile care vor vor apărea într-un anumit moment de timp. Cred că acum este prematur să discutăm despre această chestiune, iar focusul este mai degrabă către a fi într-un spațiu liber, atât din punct de vedere al circulației, cât și din punct de vedere economic”.

Nu în ultimul, rând, chestionat a cui va fi victoria, dacă România va intra într-adevăr în decembrie în Spațiul Schengen, Bogdan Balanişcu (PSD) a susținut că va fi „o victorie a întregii Uniuni Europene”.

„Eu cred că victoria va fi a întregii Uniuni Europene și a tuturor țărilor din spațiul Schengen, pentru că avem o contribuție din punctul acesta de vedere și jucăm un rol important din această perspectivă. Și, bineînțeles, este o victorie și pentru România, pentru că, așa cum ați spus și dumneavoastră încă de la început, stăm de 11 ani de zile cu lista de condiții îndeplinite, cu dosarul în mână, și nu am avut, știu eu, poate capacitatea politică sau de negociere astfel încât să să fim acceptați în în spațiul în spațiul Schengen”, a declarat Bogdan Balanişcu, la Puterea Știrilor.

România, mai aproape ca oricând de aderarea la spațiul Schengen

Guvernele statelor Uniunii Europene vor vota în luna decembrie dacă România și Bulgaria vor fi primite în spațiul Schengen, după 11 ani de amânări. Întrebat joi despre posibilitatea unui decizii favorabile, președintele Klaus Iohannis a spus că „există această posibilitate, dar garanția nu există încă”.

„Există această posibilitate, dar garanția nu există încă, e bine să se știe. Ne implicam cu toții, și eu, și Guvernul (…) pentru a reuși acest lucru.

Sunt șanse fiindcă nevoia de unitate în Uniunea Europeană a devenit și mai clară cu ocazia războiului dus de Rusia și această unitate se poate consolida dacă România, Bulgaria și Croația vor deveni parte din spațiul Schengen, după atâția ani de așteptare”, a declarat Iohannis, joi, înaintea primei reuniuni a Comunității Politice Europene, care are loc la Praga, întrebat dacă există posibilitatea ca România să fie primită în spațiul Schengen la finalul anului, scrie psnews.ro.