România cumpără două nave de ultimă generaţie pentru intervenţii în condiţii extreme. Lucian Bode: Este o premieră pentru structurile noastre

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a declarat marţi, la evenimentul de semnare a contractelor de achiziţie pentru două nave multirol, că dotările de ultimă generaţie ale celor două nave, care vor deservi structurile IGSU, vor permite intervenţia salvatorilor pe mare, în condiţii extreme. El a menţionat că este o premieră pentru structurile noastre şi sunt convins că vor contribui la creşterea eficienţei în misiunile la care vom fi chemaţi să răspundem. Vorbim despre un nou proiect finanţat din fonduri europene prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2021- Viziune 2020, în valoare totală de aprox. 44 mililoane de euro care se adaugă la portofoliul deja consistent derulat de DSU prin structurile aflate în coordonare”.

”Evenimentul de astăzi reprezintă un nou pas pentru îmbunătăţirea sistemului de intervenţie în situaţii de urgenţă pe mare, prin semnarea contractului pentru cele 2 nave multirol cu funcţiuni diferite, destinate salvării de vieţi şi protejării de bunuri”, a spus ministrul în dicurs.

Ministrul de Interne a arătat că ”dotările de ultimă generaţie ale celor două nave, care vor deservi structurile IGSU, vor permite intervenţia salvatorilor pe mare, în condiţii extreme”.

Achiziţia acestor nave este o premieră pentru structurile noastre şi sunt convins că vor contribui la creşterea eficienţei în misiunile la care vom fi chemaţi să răspundem. Vorbim despre un nou proiect finanţat din fonduri europene prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2021- Viziune 2020, în valoare totală de aprox. 44 mil de euro care se adaugă la portofoliul deja consistent derulat de DSU prin structurile aflate în coordonare”, a afirmat ministrul de Interne, citat de news.ro.

Lucian Bode a menţionat că nu poate să nu amintească şi de această dată, faptul că Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, prin Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, sunt campioni la atragerea de fonduri europene, statut pentru care îi felicită.

El a spus că un alt beneficiu al acestor noi ambarcaţiuni este reprezentat de faptul că ambele pot asigura condiţiile necesare coordonării operaţiunilor comune cu alte structuri.

Şi aici vorbim despre un adevărat centru de control care permite interconectarea cu alte ambarcaţiuni în vederea acordării de sprijin pentru salvarea persoanelor aflate în pericol, localizarea, preluarea ambarcaţiunilor şi a navelor aflate în derivă precum şi a persoanelor aflate în apă, localizarea şi lichidarea incendiilor izbucnite la bordul navelor sau platformelor maritime, stingerea incendiilor şi limitarea poluării. Tehnica performantă, adaptată intervenţiilor în diverse situaţii de urgenţă, precum şi pregătirea continuă a personalului au o contribuţie esenţială la eficientizarea misiunilor din teren. Totodată, cooperarea, coordonarea, solidaritatea şi lucrul în echipă sunt câteva dintre elementele definitorii care au configurat recunoaşterea profesionalismului pompierilor români la nivel naţional şi internaţional”, a mai spus Bode.

Ministrul de Interne a precizat că a asistat, în ultimii ani, la intensificarea riscurilor care ameninţă viaţa şi sănătatea populaţiei şi afectează grav mediul înconjurător.

Manifestările climatice extreme, dezastrele naturale, chiar şi evoluţiile geopolitice cu impact asupra mediului de securitate relevă necesitatea întăririi capacităţii de răspuns a tuturor structurilor pentru situaţii de urgenţă”, a explicat el.

Potrivit ministrului, ”misiunile salvatorilor sunt din ce în ce mai complexe, iar contextul actual ne obligă să angajăm investiţii serioase pentru adaptarea la noile provocări şi pentru eficientizarea mecanismului naţional de gestionare a situaţiilor de urgenţă”.

Un pas important pentru dotarea cu tehnică performantă a structurilor de intervenţie în situaţii de urgenţă a fost semnarea anul trecut a acordurilor-cadru pentru furnizarea a 476 de autospeciale de stingere a incendiilor. A urmat apoi achiziţia ambulanţelor destinate misiunilor de transport a nou-născuţilor, autospecialele pirotehnice şi autoscări pentru salvarea victimelor de la înălţime, menite să reducă timpii de răspuns în lupta pentru viaţă. Acest proces va continua, planurile sunt ambiţioase, astfel până la finalul acestui an în dotarea IGSU urmând să intre mai multe categorii de tehnică şi echipamente specifce activităţii de intervenţie.”, a anunţat Bode.

Ministrul de Interne a mai declarat că tot acest efort instituţional are un rol esenţial în creşterea calităţii serviciilor oferite cetăţenilor, cei care ne-au învestit cu încredere şi care aşteaptă de la noi eficienţă şi profesionalism.

Felicit întreaga echipă de proiect, managementul IGSU, conducerea DSU şi pe toţi cei s-au implicat în concretizarea acestor investiţii importante pentru sistemul de urgenţă românesc. Voi fi întotdeauna un susţinător al demersurilor menite să eficientizeze activitatea salvatorilor noştri, pentru ca România să fie, în continuare, un furnizor de siguranţă pentru români, pentru cetăţenii europeni şi pentru ceilalţi parteneri internaţionali. Încurajez cu fiecare ocazie astfel de investiţii care aduc salvatorii mai aproape de oameni şi sporesc gradul de protecţie al comunităţilor! Voi sprijini în continuare iniţiativele de modernizare a sistemului naţional de gestionare a situaţiilor de urgenţă, componentă vitală a Ministerului Afacerilor Interne. Investiţia de care vorbim astăzi are o puternică componentă românească, atât proiectarea cât şi execuţia celor două nave se va realiza în România, la Galaţi”, a spus ministrul.

Pentru structurile MAI, furnizarea de servicii de calitate către cetăţeni este şi va rămâne un obiectiv prioritar!”, a arătat Lucian Bode în final, potrivit psnews.ro.