Sclav la 13 ani, vândut de tată unui fermier din Covasna

Un copil de 13 ani din județul Brașov a fost vândut de tatăl său unui fermier din Covasna, care îl folosea ca sclav în ferma sa din Zagon. Cei doi adulți sunt cercetați în stare de arest preventiv.

Ai zice că în Uniunea Europeană, în secolul al XXI-lea, nici nu poate fi vorba de sclavie, aceasta fiind abolită de secole. Cu toate acestea, un tată din județul Brașov și-a vândut copilul, un băiețel, care a ajuns sclav la 13 ani, unui fermier din județul Covasna.

Potrivit procurorilor DIICOT Covasna, fermierul din Zagon i-ar fi dat tatălui o sumă de bani și îl folosea pe micuț la diverse munci la ferma pe care o deținea în localitatea covăsneană. Copilul vândut de tată avea grijă de animale, le hrănea, făcea curat după acestea și toate muncile dintr-o fermă de animale.

„În cauză s-a reținut că, în octombrie 2022, în urma unei înțelegeri prealabile, unul dintre inculpați a transportat persoana vatămată minoră, în vârstă de 13 ani, fiul său, la o fermă de animale situată pe raza județului Covasna, unde în schimbul unei sume de bani a predat-o către cel de al doilea inculpat, în scopul obținerii de beneficii materiale periodice ca urmare a muncii prestate de către minor”, au arătat anchetatorii.

Potrivit procurorilor, copilul a fost exploatat prin obligarea la executarea unor munci grele, cazat în condiții insalubre, lipsit de orice activități adecvate vârstei, scrie adevarul.ro.

De asemenea, ca urmare a lipsei de îngrijire și educație elementară, băiatul nu a acumulat cunoștințe de bază specifice vârstei, nefiind în măsură să scrie sau să citească și nici să recunoască noțiuni sociale (precum conceptul de bani).

În urma perchezițiilor, anchetatorii au ridicat mai multe mijloace de probă. Minorul a fost internat în regim de urgență într-un centru de plasament, unde primește îngrijirile necesare.

La data de 2 iulie 2023, judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalul Covasna a dispus arestarea preventivă, pentru 30 de zile, a unui inculpat și măsura controlului judiciar față de cel de al doilea.

Curtea de Apel Brașov a admis contestația formulată de Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Covasna și a dispus arestarea preventivă a inculpatului, astfel că ambii sunt cercetați în stare de arest preventiv, scrie psnews.ro.