Senatorul George Mîndruță: „Legea pensiilor speciale a fost promulgată”

Senatorul PSD de Suceava George Mîndruță a anunțat că legea pensiilor speciale a fost promulgată. El a precizat că aceasta reprezintă o etapă semnificativă în reforma sistemului de pensii speciale din România, fiind prima lege care a trecut cu succes de Curtea Constituțională și care are un impact real asupra tăierii pensiilor speciale și al alinierii vârstei de pensionare a beneficiarilor acestor pensii la cea a celorlalți cetățeni din sistemul contributiv.
„Nu reprezintă varianta ideală de reformă a pensiilor speciale pe care PSD și-ar fi dorit-o, dar această lege reprezintă un răspuns adecvat la obiecțiile Curții Constituționale și contribuie semnificativ la reducerea inechităților dintre sistemul de pensii speciale și cel contributiv, atât în ceea ce privește valoarea pensiilor, cât și vârsta de pensionare.
Cel mai notabil aspect în această situație este îndeplinirea unui obiectiv important din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) prin promulgarea acestei legi, fapt ce permite României să obțină aproximativ 3 miliarde de euro din fondurile europene destinate țării noastre.
Este important de menționat că există o contradicție semnificativă între discursul USR și acțiunile lor concrete. În timpul guvernării USR nu s-a adus absolut nicio modificare legii. Deși în această perioadă criticau legea verbal, nu au contestat-o la Curtea Constituțională, probabil conștienți de beneficiile pe care le aduce această lege. De asemenea, este relevant că această versiune a legii a fost dezvoltată în colaborare cu experți din Comisia Europeană pentru a aborda obiecțiile Curții Constituționale și pentru a îndeplini cerințele PNRR.
Etapizarea procesului de egalizare a vârstei de pensionare a fost necesară pentru a evita perturbări în funcționarea statului, prevenind un val de pensionări anticipate înainte de intrarea în vigoare a legii care reduce pensiile speciale.
Cele mai semnificative prevederi ale legii vor produce efecte începând cu 1 ianuarie 2024: suprataxarea părții necontributive, regula conform căreia nicio pensie nu poate depăși salariul net din activitate și obligația de a opta pentru o singură pensie specială în cazul celor care beneficiază de mai multe astfel de pensii”, a spus senatorul sucevean.
Ar putea fi o imagine cu 2 persoane şi text