Senatorul Ioan Stan: „Este o mare impertinență ca cei care au luat zero măsuri în privința pensiilor speciale să acuze Guvernul că încă nu a făcut nimic”

Senatorul PSD de Suceava, Ioan Stan, a declarat că autorii moțiunii la adresa ministrului Muncii (USR, respectiv Forţa Dreptei), referitoare la pensiile speciale au greșit adresantul. Senatorul sucevean a precizat că, în primul rând, Ministerul Muncii nu gestionează pensii speciale, ci doar pensii din sistemul de contributivitate.

„De aceea, obiecțiile din moțiune ar fi trebuit adresate ministerelor care gestionează pensiile speciale: MAI, MAE, respectiv MJ. În al doilea rând, considerăm că este o mare impertinență ca cei care au luat zero măsuri în privința pensiilor speciale să acuze Guvernul că încă nu a făcut nimic. Chiar autorii moţiunii, cei de la USR, au scris în PNRR că reglementarea pensiilor speciale trebuie să se facă pe baza unei consultanțe internaționale, care s-a finalizat abia în februarie. Drept pentru care, proiectul trimis iniţial de Guvern în Parlament a fost doar pentru a se ieși din situația absurdă în care trebuia trimis ceva pentru a se respecta termenul de 31 decembrie 2022, chiar dacă nu fusese finalizată analiza internațională. În schimb acum, când avem raportul final, Guvernul poate face amendamentele finale pentru a transpune în lege toate recomandările Băncii Mondiale și ale Comisiei Europene, urmărind următoarele principii: 

– vârsta de pensionare a beneficiarilor de pensii speciale va crește la nivelul celei din sistemul contributiv;

– nicio pensie specială nu va fi mai mare decât salariul din perioada de activitate;

– se va impune o vechime de minim 20 de ani în profesie, pentru a putea beneficia de pensie de serviciu;

– restrângerea condițiilor de pensionare anticipată, astfel încât acestea să fie situații cu totul excepționale.

Aceste amendamente vor fi formulate de ministerele care gestionează pensiile de serviciu și vor fi discutate în grupul de lucru special creat în acest sens, în timp ce rolul Ministerului Muncii va fi de a integra aceste amendamente”, a declarat senatorul Ioan Stan.