Senatorul Mîndruță: „Intervenţia domnului Cadariu cu privire la rectificarea bugetară care va urma nu este nici oportună, nici colegială și nici justificată”

Senatorul PSD de Suceava George Mîndruță a transmis că intervenţia senatorului PNL de Suceava, Daniel Cadariu, cu privire la rectificarea bugetară care va urma nu este nici oportună, nici colegială, nici justificată din punct de vedere politic sau economic. 

„Totuşi, faţă de PNL Suceava, PSD Suceava are convingerea că actul guvernării este mai important decât orgoliile politice locale. Drept urmare, pentru că suntem un partid responsabil considerăm drept prioritară guvernarea ţării în detrimentul frustrărilor politice pe care le manifestă unii dintre colegii de coaliţie.

Din punctul nostru de vedere avem datoria să venim cu soluții concrete la realitățile din țară. Iar realitatea este că au fost făcute împrumuturi foarte mari în anii precedenți, iar pandemia a demonstrat un apetit incredibil pentru risipă al guvernelor anterioare, din care PSD nu a făcut parte. Acum trebuie să reparăm ce au stricat alţii.  

Astfel, Guvernul României, avându-l în frunte pe premierul Marcel Ciolacu, are datoria de a echilibra situaţia economică a ţării şi în mod cert o va face. Iar ultimii ani ne-au demonstrat în mod constant că de fiecare dată când PSD s-a ocupat de administrarea ţării, economia a crescut, investiţiile străine au crescut, PIB-ul a crescut, datoria externă a scăzut, iar cei din mediul privat au avut parte de cele mai potrivite măsuri fiscale pentru a-şi dezvolta afacerile.

Să nu uităm că în ultima lună de guvernare PSD – din 2019 – deficitul bugetar al României era de 2,8% din PIB, sub 3% cât este regula bugetară stabilită de UE. În 2 luni de guvernare de dreapta deficitul bugetar a crescut cu 60%, o gaură de peste 15 miliarde lei provocată bugetului de guvernarea de atunci”, a spus senatorul Mîndruță. 

El a adăugat că dezastrul a continuat, iar în 2020 deficitul a ajuns la un record de 9,2% din PIB și s-a menținut la un nivel record în UE și în anul 2021: 7,1% din PIB. 

„Pe scurt: în timpul guvernărilor de dreapta, deficitul bugetar a ajuns la recordul istoric de 100 miliarde lei (în anul 2020), față de 29 miliarde lei în octombrie 2019 (ultima lună de guvernare PSD). Iar din cauza acestor derapaje bugetare masive din perioada guvernărilor Orban și Cîțu, datoria guvernamentală a explodat!

În acest context, îngrijorarea domnului Cadariu cu privire la finanţarea IMM-urilor şi  investiţiile străine este una de formă, nu de fond. Dacă era reală, putea să-şi facă cunoscute temerile încă din perioada menţionată anterior, sau chiar când domnul Ciucă era premier. Asta pentru că problemele menţionate de dumnealui în comunicat nu apar peste noapte, dar probabil a uitat că până acum două luni, preşedintele PNL-ului era şeful executivului. 

În ceea ce priveşte rectificarea bugetară, consider că ar fi mai înţelept pentru colegii liberali să aştepte să vadă ce va cuprinde aceasta înainte de a-şi da cu părerea. Nu de alta, dar Ministerul Finanțelor le aparţine, iar colegul lor va fi cel care va dirija sumele respective, având parte de întreaga noastră colaborare şi expertiză. Pentru că interesul nostru este acela de a contribui la dezvoltarea economică şi stabilitatea politică a ţării.  

Având în vedere cele expuse mai sus, subliniez că dacă colegii din PNL vor continua cu astfel de atitudini, nu vom ezita să ne amintim greşelile făcute de aceştia în perioada cât au fost singuri la guvernare. Greşeli cu voie, greşeli fără de voie sau chiar greşeli ce au ţinut de Ministerul Antreprenoriatului și Turismului”, a mai spus Mîndruță.