Sfaturi ale pompierilor ISU Suceava pentru „Sărbători fericite”

Cu apropierea sărbătorilor de iarnă, pompierii militari suceveni lansează un apel la prudență și responsabilitate în cadrul campaniei „Crăciun în Siguranță”. Peste 150 de pompieri sunt pregătiți să acționeze zilnic pentru asigurarea protecției și siguranței cetățenilor, cu accent pe prevenirea riscurilor de incendii.

Măsuri de prevenire pentru o sărbătoare lipsită de pericole:

1. Încălzirea Locuinței:

  • Manifestați prudență maximă la utilizarea sobelor și a altor mijloace de încălzire.
  • Stingeți întotdeauna focul în sobă înainte de culcare și evitați folosirea echipamentelor defecte sau improvizațiilor.
  • Este interzisă aprinderea focului cu lichide inflamabile pentru a preveni evenimente nedorite.

2. Decorarea Pomului de Crăciun:

  • Ancorați bine bradul pentru a evita accidentele.
  • Evitați instalațiile de iluminat ornamentale cu improvizații și nu lăsați instalațiile electrice în funcțiune când nu sunteți acasă.
  • Este interzisă amplasarea artificiilor sau lumânărilor în apropierea bradului pentru a preveni incendiile rapide.

ISU Suceava atenționează că în doar câteva secunde bradul de Crăciun se poate transforma într-o torță pentru că lemnul de conifere este ușor inflamabil, iar atunci când se usucă, se aprinde și mai ușor.

3. Utilizarea Mijloacelor Pirotehnice:

  • Evitați jocul copiilor cu petarde și artificii.
  • Folosiți mijloacele pirotehnice doar respectând strict instrucțiunile producătorului pentru a preveni riscuri de incendii și răniri.

„În ultimii ani au fost înregistrate cazuri când pompierii au acționat pentru stingerea incendiilor generate de utilizarea mijloacelor pirotehnice sau pentru acordarea asistenței medicale de urgență persoanelor care au fost rănite de aceste obiecte. Pentru evitarea oricăror evenimente, NU permiteți jocul copiilor cu petarde și artificii. De asemenea, utilizarea lor se va realiza numai cu respectarea instrucțiunilor menționate de producător”, arată ISU Suceava.

Pentru a sprijini eforturile de prevenire, pompierii militari suceveni își exprimă dorința de a sărbători împreună cu comunitatea, fără evenimente care să pună viața în pericol. Cetățenii sunt îndemnați să urmeze sfaturile oferite și să respecte măsurile de prevenire a incendiilor pentru a asigura o sărbătoare liniștită și sigură.

De asemenea, informații despre modul de comportare în situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență fiipregatit.ro și prin descărcarea aplicației de mobil DSU, disponibilă gratuit în App Store și Google Play.