Sfaturi pentru spălarea corectă și eficientă a hainelor

Probabil ți s-a întâmplat măcar o dată să greșești programul de spălare pentru anumite rufe și acestea să fie distruse: s-au micșorat, s-au decolorat/colorat sau poate s-au agățat. Indiferent ce s-a întâmplat cu rufele tale, știm cât este de frustrant, însă este bine să știi că, pe viitor, poți preveni deteriorarea hainelor. Cum? Îți vom prezenta în continuare cum să speli rufele corect și eficient, în funcție de câțiva factori, printre care și simbolurile afișate pe acestea, și cum să alegi programele pentru hainele la care nu știi sigur cum ar trebui spălate.

Respectă simbolurile și instrucțiunile etichetelor

Unul dintre cei mai importanți pași spre rufe curate și nedeteriorate este să ții cont de  simboluri spalare haine și instrucțiunile ce se regăsesc pe etichetele hainelor. Simbolurile îți arată temperatura maximă la care pot fi spălate hainele, programul recomandat, dacă pot fi sau nu stoarse, dacă pot fi sau nu călcate și așa mai departe.

Astfel, respectând simbolurile și indicațiile de pe etichete, vei putea spăla corect hainele și nu vei mai avea emoții că se vor decolora în timpul programului de spălare și că vor colora și celelalte rufe.

Alege detergentul și balsamul în funcție de tipul hainelor

La succesul spălării hainelor contribuie detergentul și balsamul pe care le folosești. Contrar a ceea ce spun unele persoane, utilizarea acestor produse în funcție de tipul de haine nu este doar o schemă de marketing. Spre exemplu, detergenții pentru rufe albe conțin agenți de înălbire care ar putea decolora hainele colorate. Detergentul pentru rufe negre are rolul de a menține pigmenții în hainele închise la culoare. Detergenții pentru rufe colorate conțin cantități foarte mici de înălbitori optici, meniți să curețe petele, fără a afecta culorile.

Bineînțeles, vorbim și despre detergenții pentru rufe delicate, cum ar fi mohairul, mătasea, lâna, care au ingrediente foarte blânde, ce nu afectează țesăturile.

În cazul în care hainele sunt prea aspre după uscare, este semn că apa poate fi prea dură. Ce poți face în acest caz? Poți utiliza un produs special, anticalcar, care se folosește la fiecare spălare fără a afecta hainele.

Pentru bebeluși, copii și chiar și adulți cu alergii sau probleme ale pielii, de mare ajutor sunt detergenții pentru piele sensibilă, fără parfum sau fără cei mai cunoscuți alergeni.

În ceea ce privește balsamul de rufe, rămâne la latitudinea ta dacă îl folosești sau nu. Rolul acestuia este de a catifela rufele și de a le da un parfum discret. Totuși, ține cont că prea mult balsam s-ar putea să aibă un efect nedorit asupra hainelor, iar dacă ai alergii sau piele sensibilă, mai bine nu folosi balsam.

Alegerea temperaturii și a programului de spălare

Nu în ultimul rând, este important și cum alegi temperatura și programul de spălare. Bineînțeles, ține cont de recomandările de pe etichetă. În cazul unor rufe care nu sunt foarte murdare, ci doar purtate o dată sau de două ori, poți să optezi pentru programul de spălare rapidă a unei masini de spalat rufe, care durează aproximativ 30 de minute, cu tot cu stoarcere.

Dacă nu speli foarte multe rufe, adică dacă nu umpli mașina și nu sunt haine foarte murdare, poți folosi programul eco. Astfel, vei proteja și mediul înconjurător și vei face economie la apă și energie electrică. În cazul unor rufe foarte murdare, în funcție de materialul din care sunt realizate, poți alege un program mai lung și/sau o temperatură mai ridicată.

Pentru prosoape, lenjerie de corp și de pat, încearcă să folosești un program mai lung și o temperatură mai ridicată sau, dacă nu este posibil, alege un dezinfectant special realizat pentru rufe.

Așadar, ține cont de aceste sfaturi și rufele tale vor fi curate și în cea mai bună condiție.

Sursa foto: Shutterstock