Sindicaliștii din Educație consideră „jignitoare” oferta Guvernului și resping ideea că PNRR ar împiedica majorarea salariilor: „N-au înțeles nimic”

Marius Nistor, preşedintele Federaţiei Spiru Haret, a declarat că oferta Guvernului pentru sindicaliștii din Educație este „o jignire”. El nu a fost de acord nici cu justificarea secretarului general al Guvernului, Marian Neacșu, care a susținut că PNRR n-ar permite majorarea salariilor profesorilor.

„Le-am cerut, pe baza cererilor colegilor din învățământ, să nu mai îndrăznească să vină cu astfel de oferte, sunt jignitoare. S-a blocat rocada, nu ne lasă PNRR să vă dăm măriri. Suntem saturați de faza cu PNRR, care nu îi lasă să dea măriri. Dacă te gândești la viitorul țării, la elevi, găsești soluții. Ne interesează prea puțin cum își aranjează forța în viitorul Guvern. Să vină cu acele acte normative ca să detensioneze situația. Au demonstrat că nu au înțeles nimic.

Toți copiii trebuie să înțeleagă că este un moment crucial. Trebuie să înțelegem că învățământul este al tuturor. Vrei învățământ de calitate, ai nevoie de oameni cu dedicare, implicați, nu să fie umiliți”,  a declarat Marius Nistor.

Marius Nistor
Marius Nistor. Sursa foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Marian Neacșu dă vina pe PNRR

Secretarul general al Guvernului, Marian Neacșu, a declarat miercuri, după negocierile cu sindicatele, că PNRR nu permite creșteri de salarii sau sporuri la profesori.

„Este foarte clar în momentul acesta că, determinat de condiționalitățile europene stabilite prin PNRR, nu poate să fie vorba despre niciun fel de creștere salarială. Colegii din învățământ sunt în momentul ăsta la maximul grilei, iar acest Guvern este cel care a făcut posibil acest lucru. De asemenea, nu poate să fie vorba în momentul ăsta de acordare de sporuri”, a spus Neacșu.

Oferta guvernului: 2.500 de lei, în două tranșe

Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a anunţat joi seara oferta Guvernului pentru sindicatele din Educaţie, care se află de luni în grevă generală.
Pentru personalul nedidactic (55.000 de oameni), Guvernul adoptă anexa 8, ceea ce presupune o creştere medie de venituri de 9%. În plus, acest personal va primi două prime de câte 500 de lei în lunile iunie şi octombrie 2023.

Cât despre personalul didactic şi auxiliar (220.000 de persoane), Dan Cărbunaru a revenit cu oferta referitoare la primele pentru cariera didactică (care acum nu se mai numesc vouchere): în sumă de 1.000 de lei în iunie şi de 1.500 de lei în octombrie 2023, scrie psnews.ro.