Starea persoanei accidentate la Tiroliană este gravă. Până unde merge „MĂSLUIREA”?

Sâmbătă, 18 februarie, în jurul orei 18:00, la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Suceava a ajuns un bărbat de 56 de ani, din Brăila, politraumatizat prin strivire. Acesta le-ar fi spus medicilor că, în timp ce se dădea pe tiroliana de la Gura Humorului, s-a izbit de un copac, ricoșând apoi în alt copac. 

Lanțul întâmplărilor este, însă, unul mai lung: victima a ajuns la Spitalul Orășenesc Gura Humorului în jurul orei 16:00, într-o stare gravă, medicii de acolo fiind nevoiți să îl stabilizeze mai întâi pentru a se putea face transferul către Spitalul Județean Suceava.

Victima nu a ajuns la spital cu salvarea, ci cu mașina personală a administratorului Tirolienei, care nu a sunat la 112 să anunțe ce s-a întâmplat.

Ciudat este că nici lucrătorii din cadrul Spitalului Orășenesc Gura Humorului nu au anunțat Poliția, deși, acest lucru trebuia să se întâmple.

Astfel, faptul că nici soția victimei, nici administratorul firmei, nici medicii nu au anunțat Poliția face ca asupra celor responsabili să planeze unele suspiciuni de mușamalizare.

Directorul medical al Spitalului Orășenesc Gura Humorului, medicul Marian Flip, a precizat că pacientul s-a prezentat la Compartimentul de Primiri Urgențe din cadrul unității sanitare în jurul orei 16:00, starea lui de sănătate fiind gravă. Întrebat de ce medicii nu au anunțat Poliția, dr. Filip a precizat că mai importantă era stabilizarea pacientului. „(Nu s-a sesizat Poliția n.r.) întrucât pacientul era în șoc hemoragic și trebuia, în primul rând, stabilizarea acestuia. Acest lucru a fost cel mai important. După ce pacientul a fost stabilizat, au fost alte cazuri (la CPU n.r.) și s-a omis. Și nu toate cazurile se anunță la Poliție”, a spus dr. Marian Filip.

Directorul medical al Spitalului din Gura Humorului a adăugat că sesizarea Poliției „depinde de declarațiile pe care le dau pacienții și aparținătorii”. Întrebat dacă pacientul sau aparținătorii acestuia au relatat medicului curant despre modul în care s-a petrecut accidentul, directorul medical al Spitalului a precizat: „Nu a povestit cum a fost. Era ceva suspect, dar având în vedere că starea lui era mai importantă, nu s-a pus accentul atât de mult pe modul în care s-a întâmplat. Nu erau toate datele ca să anunțăm Poliția. Sunt mulți care cad cu schiurile și nu se anunță toate”.

Ulterior, duminică, 19 februarie, în presă a existat un articol în care se transmitea faptul că starea persoanei accidentate este BUNĂ. Acest articol a fost șters între timp, iar starea persoanei nu este nici pe departe BUNĂ.

Potrivit apropiaților, starea bărbatului este atât de gravă, încât depinde de puterea organismului de a lupta și de o minune. Concret, acesta se află în comă indusă, iar medicii nu se riscă nici să îl miște pentru investigații suplimentare.

Am încercat să luăm legătura și cu Ionel Curea, administratorul Tirolienei, însă acesta nu a răspuns până la ora redactării materialului.

Poliția Suceava a deschis un dosar penal în cazul accidentului de la tiroliana din Gura Humorului, pentru săvârşirea infracţiunilor de vătămare corporală din culpă, neluarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă, nerespectarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă.