Studiu: Furnicile au un miros atât de puternic încât pot să „detecteze” cancerul

Furnicile sunt capabile să ridice obiecte de cincizeci de ori mai mari decât greutatea lor, iar acum oamenii de știință au descoperit că pot face ceva și mai remarcabil. Ele pot detecta mirosul cancerului în urină.  Cercetătorii de la Sorbona s-au concentrat în ultima perioadă asupra furnicilor în privința abilităților lor de a mirosi cancerul. Studiile au fost mai intense în perioadele de blocaj generate de pandema Covid-19. Rezultatele sunt uimitoare. Furnicile s-au dovedit a avea cel mai dezvoltat simt olfactiv în comparație cu alte specii cum ar fi șoarecii, viermii, musculițele sau chiar și câinii anume studiați pentru detectarea bolillor incurabile. Concret, potrivit cercetărilor furnicile pot să indice prezența cancerului după mirosul urinei, scrie The Washington Post, citată de digi24.ro.

Studiul la care facem referire a fost publicat pe 25 ianuarie 2023 în jurnalul Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences, iar rezultatele indică fără dubiu că furnicile își folosesc antenele pentru a adulmeca una din cele mai crunte boli, cancerul.

„Furnicile pot fi folosite ca bio-detectori pentru a distinge persoanele sănătoase de cele purtătoare de tumori”, a declarat autoarea studiului, prof. Patrizia d’Ettorre, de la universitatea Sorbonne Paris Nord, din Franța.

În studiul publicat săptămâna trecută în jurnalul Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences autorii subliniază că, într-o zi, animale cu ”nasul ascuțit” – în cazul furnicilor, cu antene ”ascuțite” – ar putea fi folosite pentru a detecta rapid tumorile. Și ieftin. Acest lucru este important pentru că, cu cât cancerul este descoperit mai devreme, cu atât sunt mai mari șansele de recuperare, scrie psnews.ro.