Sucevenii trebuie să fie atenți la înșelăciunile online. OLX și FanCurier, între platformele preferate de infractori

Polițiștii din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, împreună cu polițiștii Poliției Orașului Milișăuți au fost prezenți în perioada 08 – 10 iulie 2022 la manifestările organizate pentru marcarea Zilelor Orașului Milișăuți.  

Pe lângă activitățile de asigurare și menținere a ordinii și liniștii publice, polițiștii au desfășurat și o intensă campanie de responsabilizare și conștientizare a conducătorilor auto cu privire la efectele în plan juridic și personal generate de consumul de alcool și substanței intezise la volan, dar și activități de informare și prevenire a înșelăciunilor prin diverse moduri de operare.

  Având în vedere numărul crescut de sesizări din ultima perioadă privind comiterea de infracțiuni infracțiuni informatice, polițiștii au prezentat participanților la evenimente principalele moduri de operare dar și recomandări pentru a nu cădea victime ale unor astfel de infracțiuni.

  1. Persoanele vătămate postează anunțuri de vânzare pe platforma online www.olx.ro, unde sunt contactați de către persoane care sunt interesate de achiziționarea produsului și la scurt timp, cu un anumit pretext, cer să mute conversația pe un alt canal de comunicare, de regulă pe Whatsapp. După ce solicită mai multe explicații de la vânzător, autorul îi propune acestuia ,,să efectueze plata prin OLX” și îi trimite un link fals, întrucât clonează aspectul paginii OLX, despre care i se spune vânzătorului că trebuie să-l acceseze  și să completeze detaliile cardului său bancar, pentru a intra în posesia banilor. După ce datele sunt completate, autorul retrage banii din contul vânzătorului și sistează discuția.

De asemenea autorii unor astfel de fapte pot propune persoanelor vătămate ca produsele să fie achitate prin intermediul unei aplicații false, conținând însemne ale unor firme cunoscute de curierat (FanCurier ș.a), aplicații care solicită introducerea datelor cardului bancar (număr card, dată expirare, CCV, sold) deținut de vânzător, având același rezultat ca și în situația descrisă mai sus.  

  1. Un alt mod de operare, folosit recent, constă în faptul că unii clienți ai Poștei Române au primit e-mailuri în care sunt anunțati că au primit un colet și sunt îndemnați să acceseze link-uri ce direcționează utilizatorii spre pagini web false, care conțin o clonă a website-ului Poștei Române. Aceștia introduc date confidențiale, numere de card și alte informații care le sunt solicitate de către autori, motivându-se că este necesară achitarea unor taxe simbolice pentru a intra în posesia coletului. Prin parcurgerea link-ului respectiv se accesează datele bancare ale clienților, iar ulterior sunt sustrași bani din conturile acestora.
  2. Cu gândul că paza bună trece primejdia rea, polițiștii suceveni au desfășurat activități de informare, în cadrul cărora au oferit sfaturi preventive, în special pe persoanelor vârstnice, cu privire la măsurile de protecție pe care le pot lua pentru a nu deveni victime ale unor furturi și înșelăciuni.

Totodată, având în vedere faptul că în această perioadă se desfășoară recensământul populației, cetățenilor li s-a atras atenția să fie extrem de precauți în legătură cu persoanele cărora le permit accesul în gospodărie și să verifice documentele cu care se legitimează. De asemenea, pe site-ul https://www.recensamantromania.ro/, pot fi accesate toate informațiile necesare, precum și modelul legitimației de recenzor.