Suedia cere un acord cu Austria și Olanda înainte să pună pe ordinea de zi un nou vot privind aderarea României și Bulgariei la Schengen

Suedia nu va iniția un vot pentru aderarea României și Bulgariei la Schengen în Consiliul UE până când nu se va ajunge la un acord cu țările care s-au opus intrării celor două state, a declarat reprezentantul permanent al Suediei, Lars Danielsson, a cărui țară a preluat președinția rotativă a Uniunii de la 1 ianuarie.

Lars Danielsson a subliniat că Suedia nu s-a opus niciodată aderării României și Bulgariei la Spațiul Schengen, scrie Novinite.

Totodată, Lars Danielsson a declarat că Președinția suedeză va organiza consultări privind modul în care se va proceda în viitor. „Aceasta, desigur, include cele două țări în cauză, precum și țările care au susținut că au o problemă legat de acest proces. De asemenea, menționăm că unele dintre motivele invocate când s-a luat decizia în decembrie nu sunt direct legate de probleme europene sau de cele care țin de prerogativele președinției”, a mai spus el.

„Am început deja consultările bilaterale cu părțile afectate. Nu pot spune acum când va fi repusă problema pe ordinea de zi a Consiliului Justiție și Afaceri Interne. În opinia noastră, cu cât mai repede, cu atât mai bine. Dar nu are niciun rost să o punem pe ordinea de zi până când nu este clar că există o șansă rezonabilă de a obține aprobarea în Consiliu.

Vom încerca să facem acest lucru în timpul președinției suedeze, dar nu pot garanta că se va întâmpla. Nu depinde în primul rând de noi, ci de părțile implicate”, a spus el, potrivit psnews.ro.