Tot ce-i mai bun de la micii producători din judeţ, direct pe Raftul cu Bunătăți Locale din șase magazine Profi

Micii producători locali din județul Suceava au acum o nouă piață de desfacere: lanțul de magazine Profi. Astfel, începând de miercuri, 14 iunie, produsele locale făcute de suceveni pot fi găsite la „Raftul cu Bunătăți Locale” din șase locații din județul nostru, respectiv la Profi Sfântu Ilie, Profi din strada Nicolae Bălcescu din municipiul Suceava, Profi Bosanci, Profi Marginea, Profi Rădăuți și Profi Câmpulung Moldovenesc. 

La evenimentul de lansare a Raftului cu Bunătăți au luat parte atât directorul general al Profi, Pacton Gaetan, directorul general adjunct al profi, Călin Costinaș, dr. Alexandru Nicolae Bociu, preşedintele ANSVSA, secretarul de stat din cadrul Ministerului Agriculturii, Aurel Simion, subprefectul județului Suceava, Florin Sinescu, vicepreședintele Consiliului Județean Suceava, Niculai Barbă, administratorul public al județului Suceava, Irina Vasilciuc, directorul DSVSA Suceava, Mihai Voloșeniuc, directorul Direcției pentru Agricultură Suceava, Claudia Gogu, consilierul județean Gheorghe Niță, producători locali și angajați ai Profi.

Directorul general al Profi, Pacton Gaetan, a precizat că, pentru Profi, susținerea producătorilor locali înseamnă acțiuni concrete, realizate în sprijinul acestora.

„Acest proiect este unul nou pe care l-am implementat deja încă în patru județe din țară și pe care îl vom continua și în Botoșani. Raftul de Bunătăți Locale înseamnă raftul de tradiție, gusturile din copilărie, gusturile mâncării adevărate. În județul Suceava este cea mai mare comunitate de producători locali, însă pentru mine nu a fost o surpriză fiindcă am văzut această bogăție din județul Suceava. Prin aplicația Via Profi se pot înscrie și alți producători locali”, a spus directorul general al Profi, Pacton Gaetan.

De cealaltă parte, Călin Costinaș, directorul adjunct, a precizat că această inițiativă vine în sprijinul producătorilor locali. Acesta a mai spus că produsele puse spre vânzare pe „Raftul cu Bunătăți Locale” sunt în cantități limitate și doar în magazinele selectate. Asta pentru că Profi pune accentul pe prospețimea și producția artizanală specifică fiecărei zone.

„Punem suflet în România și susținem inițiativele acestor oameni harnici și pricepuți care pregătesc bunătăți la ei în gospodărie sau în cooperative.«Raftul cu Bunătăți Locale» este modul în care Profi ajută acești producători, care gătesc pentru propria familie, să poată ajunge la cât mai multe familii din România. Nu este doar un ajutor pentru micii producători locali, dar și pentru consumatorii care pot să găsească produse de calitate, sănătoase și gusturi autentice”, a spus Călin Costinaș, directorul adjunct al Profi.

Și pentru că acest proiect nu se putea face fără un sprijin consistent din partea autorităților statului și a celor locale, trebuie menționat că DSVSA Suceava, prin directorul Mihai Voloșeniuc, și DAJ Suceava, prin directorul Claudia Gogu, precum și Consiliul Județean Suceava și Instituția Prefectului Județului Suceava s-au implicat activ pentru sprijinirea micilor producători locali din județul nostru, fapt ce a condus la intrarea pe o nouă piață de desfacere.

Despre modul în care autoritățile sucevene sprijină producătorii locali și produsele acestora a vorbit subprefectul Florin Sinescu. El a subliniat că ambiția producătorului din Suceava este astăzi într-o rețea de magazine care aduce laolaltă atât zona zootehnică, cât și zona agricolă.

„E lăudabil că acest parteneriat public privat funcționează. Prin această colaborare readucem consumatorului din Suceava tot ceea ce înseamnă produs românesc și tradiție”, a spus subprefectul Florin Sinescu, care le-a recomandat producătorilor să se asocieze în cooperative.

Prezent la eveniment, dr. Alexandru Nicolae Bociu, preşedintele ANSVSA, a declarat că sprijină constant acest tip de activități și că speră ca la „Raftul cu Bunătăți Locale” să se găsească în viitor tot mai multe produse.

Întrebat dacă îi place Bucovina și dacă produsele noastre l-au impresionat, Bociu a declarat că este îndrăgostit de aceste meleaguri și că vine periodic pentru a petrece timp de calitate aici. De asemenea, președintele ANSVSA a subliniat că Mihai Voloșeniuc este unul dintre cei mai performanți directori din țară ai unei Direcții Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor.

„Unul din principalele obiective ale ANVSA a fost acela de a încuraja producătorii locali. Mă bucur să văd o companie cu peste 1650 de magazine că încurajează producătorii locali”, a spus dr. Alexandru Nicolae Bociu, preşedintele ANSVSA.

Secretarul de stat din cadrul Ministerului Agriculturii, Aurel Simion, a amintit că în anii 2006 – 2007 Gheorghe Flutur a lansat proiectul „Fermierul”, care venea, prin SAPART, în sprijinul micilor producători. De asemenea, el a spus că speră ca acest proiect al Profi să nu se oprească aici și să continue în toate județele țării.

„Micul producător român merită tot respectul și ajutorul nostru. Ministerul Agriculturii se implică. Pe noi ne interesează creșterea nivelului de trai din comunitățile rurale”, a punctat secretarul de stat din cadrul Ministerului Agriculturii, Aurel Simion.

El i-a invitat pe micii producători să meargă la Direcția Agricolă să ceară informații despre ghidurile solicitantului, astfel încât să poată atrage fonduri europene.

Vicepreședintele CJ Suceava, Niculai Barbă, a subliniat că inițiativa Profi este de bun augur, întrucât, prin intrarea directă a produselor locale în lanțul de magazine se elimină intermediarii. Totodată, el a vorbit și despre contribuția președintelui CJ Suceava, Gheorghe Flutur, în dezvoltarea producătorilor din județul nostru.

„Să ne amintim că președintele Gheorghe Flutur, din postura de ministru al agriculturii, dar și ulterior, a sprijinit producătorii locali creând oportunități de atragere a fondurilor europene. Producătorii trebuie încurajați să intre în lanțul de magazine Profi, pentru că produsele lor trebuie să ajungă la suceveni”, a spus Niculai Barbă.

Și decanul Facultății de Industrie Alimentară din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” Suceava, Mircea Oroian, a felicitat această inițiativă. El a subliniat că toate produsele sunt de o calitate excepțională și a recomandat sucevenilor să le cumpere cu încredere.

Și producătorii locali prezenți au vorbit despre această nouă colaborare și au mulțumit tuturor factorilor implicați în acest proiect.

Roman Mezdrea, administratorul Făbricuței de Brânzeturi „La Izvorul Dornei” din comuna suceveană Poaiana Stampei, a declarat că prezența produselor sale pe rafturile magazinelor Profi aduce un plus pentru mica sa afacere, întrucât astfel își poate hrăni animalele și menține angajații.

„Rețetele rămân aceleași, iar calitatea produselor la fel. Noi suntem certificați ca Produs Montan, fapt ce garantează încă o dată calitatea. Transportul produselor noastre către Raftul cu Bunătăți Locale din magazinele Profi se face cu o mașină ce asigură condițiile optime de temperatură”, a spus Roman Mezdrea.

Trebuie precizat că în magazinele Profi implicate în proiect se pot găsi 125 de produse locale, Suceava fiind în topul județelor cu cei mai buni și serioși producători locali.