Tradiționala paradă a cailor și a portului popular huțul de la Moldovița a adunat sute de turiști și localnici în centrul comunei

Parada cailor și a portului popular huțul, un eveniment de tradiție din comuna suceveană Moldovița a adunat și anul acesta sute de oameni laolaltă. Spectacolul inedit a avut loc pe 26 decembrie, începând cu ora 11:30, atunci când alaiurile de călăreți și trăsuri au trecut prin centrul comunei.

Astfel, localnicii și turiștii prezenți au putut admira peste 100 de cai din rasa semigreu de Bucovina, care au defilat prin sat, înhămați la trăsuri și căruțe, frumos aranjate de gospodine, cu covoare țesute cu migală. De asemenea,  pe lângă exemplarele de cai din rasa semigreu de Bucovina, oamenii au putut admira și valorosul port popular huțul, pe care toți gospodarii din Moldovița îl îmbracă cu mândrie.

Parada care a străbătut localitatea a fost deschisă de călăreți, iar prima trăsură a fost condusă de întâiul gospodar al comunei Moldovița, primarul Traian Iliesi, omul care iubește cu adevărat portul popular, tradițiile și obiceiurile strămoșești.

Cei peste 100 de cai participanți la Parada cailor și a portului popular huțul au trecut în galop pe strada principală a satului, fiind acompaniați de fanfară.

Și pentru că oamenii din Moldovița sunt recunoscuți și pentru ospitalitate, viceprimarul Romeo Cocerhan i-a servit pe cei prezenți cu vin fiert și țuică fiartă.

Primarul comunei Moldovița, Traian Iliesi, a premiat anul acesta familiile din localitate care au împlinit 50 de ani de căsnicie. El le-a înmânat diplome, medalii și câte un cadou din partea Primăriei și a Consiliului Local Moldovița.

„Vă felicităm pentru că ați ajuns aici. Știm că nu a fost tot timpul ușor, dar ați avut înțelepciunea necesară și ați reușit să depășiți toată obstacolele. Sunteți un exemplu demn de urmat pentru tinerii care se căsătoresc și care trebuie să știe că este nevoie de respect, de răbdare și de multă iertare pentru a ajunge la 50 de ani de căsătorie. La mulți ani și sănătate”, a spus Traian Iliesi.

Trebuie amintit că Parada cailor și a portului popular huțul de la Moldovița este unică în zonă.

Anul acesta, evenimentele de la Moldovița au fost organizate cu sprijinul sponsorilor din localitate, care au donat sumele de bani necesare ca această tradiție să nu fie întreruptă. Astfel, conducerea Primăriei Moldovița a transmis mulțumiri Mocănița Huțulca Moldovița, SC Damianlao SRL, PF Hauca Horia Ionuț, SC Hlosim Wood Srl, SC Best Auto Network Srl, SC Almaris Srl, SC Narilserv Srl, SC Saraden Company Srl, SC Biadav Retail Srl, SC Secmanpet Srl, II Chiras Radu Emilian și SC Geofood Srl.