Un al doilea val de ruși migrează în străinătate. Cine sunt cei care fug acum de regimul lui Vladimir Putin

Un al doilea val de ruşi migrează în străinătate pentru a fugi de regimul lui Vladimir Putin, în urma războiului declanşat de Moscova împotriva Ucrainei, relatează CNBC.

Din acest val de migranţi ar face parte cei care au avut nevoie de un timp mai lung pentru a se pregăti să plece din ţară, cum ar fi oameni de afaceri sau familii care au dorit să îşi lase copii să termine anul şcolar.

Un exemplu este şi Vladimir, al cărui nume de familie nu a fost făcut public din cauza sensibilităţii subiectului, şi care a comentat acest fenomen. Bărbatul a avut nevoie de mai multe luni pentru pregătirea actelor şi pentru a-şi pune afacerile în ordine, pentru a se muta în Franţa.

Procesul de aplicare pentru vize, care în trecut era relativ simplu, acum a devenit complex, dar bărbatul în vârstă de 37 de ani are încredere că va merita să îşi scoată familia şi angajaţii din Rusia.

”Pe de o parte, este confortabil să trăieşti în ţara în care te-ai născut. Dar, pe de altă parte, este vorba despre siguranţa familiei tale”, a spus Vladimir pentru CNBC, printr-un apel video de la biroul său din Moscova.

Cine sunt rușii care fug din cauza războiului lui Putin

Pentru Vladimir, decizia de a părăsi ţara pe care a numit-o acasă toată viaţa ”nu a fost luată într-o singură zi”.

Sub conducerea preşedintelui Vladimir Putin, el a urmărit de-a lungul mai multor ani ceea ce el a numit ”erodarea politicii şi a libertăţii” în Rusia. Dar invadarea Ucrainei de către Kremlin a fost ultima picătură. ”Cred că, într-un an sau doi, totul va fi foarte rău”, a spus el despre ţara sa.

Ambasada Rusiei la Londra şi Ministerul de Externe al Rusiei nu au răspuns imediat solicitării de comentarii a CNBC.

Un ”prim val” de artişti, jurnalişti şi alţii care s-au opus în mod deschis regimului lui Putin au simţit că trebuie să părăsească ţara imediat sau că riscă persecuţia politică pentru încălcarea restricţiei Kremlinului asupra disidenţei publice.

”Mulţi oameni au primit notificări care spuneau că sunt trădători”, a spus Jeanne Batalova, analist senior de politici la Institutul pentru Politica Migraţiei, remarcând reacţia suferită de unii ruşi – chiar şi de la vecini. Dar, pe măsură ce războiul continuă, mai mulţi ruşi decid să îşi împacheteze  lucrurile şi să plece.

”Modul în care funcţionează migraţia este că, odată ce fluxul începe şi oamenii încep să afle cum să facă lucrurile – să obţină un apartament, să solicite azil, să îşi găsească un loc de muncă sau să înceapă o afacere – acest lucru îi determină pe mai mulţi oameni să plece. Devine un ciclu de auto-împlinire”, a spus Batalova.

Nu există date concrete cu privire la numărul de ruşi care au părăsit ţara de la începutul războiului. Cu toate acestea, un economist rus a estimat totalul la 200.000 de la mijlocul lunii martie. Această cifră este probabil mult mai mare acum, consideră Batalova, deoarece zeci de mii de ruşi s-au mutat în Turcia, Georgia, Armenia, Israel, statele baltice şi nu numai.

200.000 de ruși ar fi fugit din cauza războiului

”Dacă te uiţi la diferitele destinaţii în care au plecat oamenii, aceste cifre sună adevărate”, a spus ea.

Aceste cifre nu iau în calcul marea diasporă din străinătate a Rusiei, mare parte din acestea fiind în Asia de Sud-Est, ruşi care au ales să nu se întoarcă acasă după invazie. Batalova estimează această cifră la aproximativ 100.000.

Numai în sectorul tehnologic, aproximativ 50.000 până la 70.000 de profesionişti au plecat în prima lună a războiului, cu alţi 70.000 până la 100.000 de profesionişti fiind estimaţi să urmeze curând după aceea, potrivit unui grup comercial din industria IT din Rusia.

Unii fondatori de startupuri, precum Vladimir, care conduce un serviciu de software pentru restaurante, au decis să-şi mute afacerile şi personalul în străinătate, alegând ţări cu acces la capital, cum ar fi Franţa, Regatul Unit, Spania şi Cipru.

Vladimir îşi mută soţia şi copilul de vârstă şcolară, precum şi echipa sa de patru persoane şi familiile acestora, la Paris. Ei se alătură astfel mai multor lucrători mobili independenţi din domeniul tehnologiei din Rusia, care au ajuns deja în ţări cu vize reduse, inclusiv Indonezia, Thailanda şi Turcia.

Apoi, există un al treilea grup de lucrători din domeniul tehnologiei de la companiile IT mai mari din Rusia, care pleacă mai mult din obligaţie decât din alegere.

Mihail Mihinski, fondatorul Relocode, o companie care ajută companiile din tehnologie să se relocalizeze, a spus că aceşti oameni s-au confruntat cu o situaţie deosebit de dificilă. Mulţi au primit ultimatumuri de la clienţi din străinătate, care încetează să mai facă afaceri cu Rusia. Pentru ei, este o confruntare între costurile scăzute din Bulgaria, influenţa Rusiei în Serbia şi beneficiile fiscale din Armenia, potrivit lui Mihinski.

”Majoritatea dintre ei nu doresc neapărat să părăsească Rusia, unde se află casa lor. „Dar, pe de altă parte, au clienţii lor care îşi cumpără produsele şi serviciile IT externalizate, care le-au cerut să plece. Mulţi au primit scrisori de la clienţi care spuneau că îşi vor rezilia contractele dacă nu părăsesc Rusia”, a explicat acesta, potrivit observatornews.ro.