Un bărbat din Stulpicani și-a nenorocit părinții în bătaie. Polițiștii au emis ordin de protecție provizoriu

La data de 13.01.2024, ora 10.29, polițiștii Poliției orașului Frasin au fost sesizați prin SNUAU 112 de către o femeie de 62 ani, din loc. Stulpicani, cu privire la faptul că a fost agresată de către fiul ei de 41 ani. 

Cu ocazia cercetărilor efectuate s-a stabilit faptul că apelanta locuiește împreună cu soțul său în sat Stulpicani, com. Stulpicani și au împreună un fiu de 41 de ani care locuiește separat, învecinându-se cu părinții săi.

În dimineața zilei de 13.01.2024, bărbatul de 41 de ani a consumat băuturi alcoolice, a venit la locuința părinților și a provocat distrugeri, i-a amenințat cu acte de violență și i-a agresat pe mama și tatăl său. 

Polițiștii au procedat la întocmirea formularului de evaluare a riscului conform Legii 217/2003 republicată, prin care s-a stabilit că există risc iminent, conform constatării rezultate prin prisma răspunsurilor oferite de către victime.

În urma celor constatate a fost emis ordin de protecție provizoriu, față de bărbatul de 41 de ani prin care s-a dispus ca, începând cu data de 13.01.2024, ora 12:30, pe o perioadă de 5 zile, agresorul să păstreze o distanță minimă de 50 de metri față de mama și tatal său și de locuința acestora din sat Stulpicani, com. Stulpicani. 

S-a întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunilor de „violare de domiciliu”, „distrugere” și  două infracțiuni  de  „violență în familie”.

Reamintim că poliţiştii care intervin la  cazuri de violență domestică pot emite, după analizarea situației pe baza unui formular de evaluare a riscului, un ordin de protecţie provizoriu, valabil 5 zile, astfel încât victima nu va mai fi nevoită să aştepte unul încuviinţat de judecător. 

Ordinul de protecție provizoriu se emite de către polițiștii care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, constată că există un risc iminent ca viața, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violență domestică, în scopul diminuării acestui risc.

Intervenţiile poliţiştilor la cazurile de violenţă domestică se pot realiza din oficiu sau ca urmare a sesizărilor primite prin Sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă (112), formulate în scris sau oral, direct ori telefonic la sediul unităţilor de poliţie de către persoanele implicate în actele de violenţă domestică, de către persoanele care au asistat la producerea actelor de violenţă domestică sau de către alte persoane.

În cadrul intervențiilor, polițiștii pot lua măsuri pentru separarea victimei de agresor și pot realiza orice alte demersuri necesare eliminării riscurilor imediate. Ei observă și adresează întrebări cu privire la starea fizică a persoanelor implicate și, dacă se impune, solicită intervenția echipelor medicale. Informează atât victima, cât și agresorul, cu privire la drepturile și obligațiile lor și măsurile ce vor fi dispuse în urma evaluării situației de fapt.

Cu ocazia intervenţiei, în vederea stabilirii existenţei unui risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea persoanelor să fie pusă în pericol printr-un act de violenţă domestică, poliţiştii evaluează situaţia de fapt pe baza formularului de evaluare a riscului ce cuprinde 21 de întrebări. Pe baza răspunsurilor, se stabilește dacă există realmente riscul ca viaţa sau integritatea fizică a victimei să fie pusă în pericol. 

Față de agresor, polițistul, prin ordinul de protecție provizoriu, poate dispune și alte obligații sau interdicții, și anume: păstrarea unei distanțe minime determinate față de victimă, față de membrii familiei acesteia, față de resedință, locul de muncă sau unitatea de învățământ a persoanei protejate sau, dacă este cazul, predarea către poliție a armelor deținute de acesta. 

Siguranța în familie și prevenirea violenței domestice sunt priorități ale polițiștilor suceveni în anul 2024. Sesizați cazurile de violență domestică – Oprește Violența din casa ta!