Unii români primesc tichete de masă în valoare de 9,57 de lei în loc de 30 de lei. Care este motivul

Deși Klaus Iohannis a promulgat actul normativ pentru modificarea şi completarea Legii nr.165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, care prevede că valoarea nominală a unui tichet de masă nu poate depăşi suma de 30 de lei, unii români încă primesc tichete cu o valoare mai mică.

Iar motivul este că angajatorul nu este obligat să mărească valoarea la 30 lei și nici legea nu stipulează o valoare minimă, ci doar o valoare maximă, scrie DC News.

Dacă o companie vrea să dea tichet de 1 leu, 5 lei sau 9,57 are tot dreptul să o facă. Tichetele de masă sunt un beneficiu, firmele nefiind obligate să le ofere. Concret, valoarea minimă a tichetului de masă se stabilește de către angajator, în limita sumei cu această destinație prevazută în bugetul de venituri și cheltuieli aprobat.

Decizia ca un tichet de masă să valoreze 30 de lei, adică maximum posibil, aparține exclusiv angajatorului unde lucrezi, în condițiile în care costurile pentru el pot fi semnificative.

Noua valoare maximă a tichetelor de masă

Valoarea maximă a tichetelor de masă s-a modificat începând cu 1 iulie 2022, crescând cu 50%, de la 20.17 lei la 30 de lei pentru fiecare zi lucrată. Creșterea valorii nominale a fost realizată prin adoptarea legii nr. 187/2022, care modifică Legea 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, publicată in Monitorul Oficial 613/2022.

Creșterea valorii tichetelor de masă este gândită ca o măsură de sprijin în contextul actual, când inflația duce la creșterea prețurilor și se reflectă inclusiv în costurile alimentelor de bază. Datorită noii valori nominale a tichetelor, valoarea totală a tichetelor de masă acordate unui angajat pentru o lună cu 22 de zile lucrătoare urcă de la 443,74 de lei la 660 de lei.

Sumele acordate beneficiază, în continuare, de același tratament fiscal pentru companii, adică 100% deductibilitate și exceptare de la plata taxelor salariale, relatează psnews.ro.