Zeci de mii de români mor anual din cauza poluării. Ministerul Mediului declară război centralelor de apartament: Sunt în primele 5 surse de poluare urbană

Nu mai e niciun secret că poluarea aerului e o cauză majoră de îmbolnăvire și deces prematur, iar copiii sunt cei mai expuși acestui pericol.

Invitat în studioul Puterea Știrilor, Bogdan Balanişcu (PSD), secretar de stat în Ministerul Mediului, a precizat că aproximativ 29.000 de oameni mor anual în România din cauza bolilor asociate cu poluarea aerului, iar printre principalele cinci surse importante de poluare în mediul urban se regăsesc traficul și centralele de apartament. Din această cauză, la Ministerul Mediului există în lucru o prevedere prin care să se interzică centralele individuale, în favoarea unora comune care să deservească un bloc sau un grup de blocuri.

Secretarul de stat a precizat și că Ministerul Mediului a lansat o aplicație mobilă care arată în timp real calitatea aerului. Este prima de acest fel și strânge datele centralizate de la cele peste 160 de stații de monitorizare amplasate în toată țara. Calitatea aerului este definită prin „Bun”, „Rău” și „Extrem de rău”. În funcție de încadrare, roșu arată unde problemele sunt grave.

„În România, în momentul acesta, din anumite informații statistice, pe care mă uitam la un moment dat și sper să nu mă înșel, avem aproximativ 29.000 de români care mor anual din cauza bolilor asociate cu poluarea aerului. Trebuie să discutăm de diferitele tipuri de poluare. Apropo de această chestiune, săptămâna trecută. Ministerul Mediului a lansat o platformă, o aplicație online pe care o puteți instala și dumneavoastră și cei care ne urmăresc, unde putem vedea și monitoriza în timp real care este calitatea aerului în diferite puncte din țară, acolo unde sunt stații în acest sens (…).

Urmează, însă, o serie întreagă de investiții pe această componentă, pe sisteme de monitorizare a calității aerului. Ideea este să vedem și ce facem ca să nu avem un aer poluat, iar printre principalii factori poluatori avem traficul rutier și atunci aici e clar că trebuie să intervenim și să găsim soluții. Centralele de apartament sunt, de asemenea, printre principalele cinci surse de poluare în mediul urban, centralele pe care le avem fiecare în apartament. De aceea, avem în momentul acesta în lucru și acele prevederi sau modificări de cadru legislativ prin care să nu se mai poată instala o centrală pe apartament și să se instaleze centrale pe blocuri sau pe grupe de blocuri, astfel încât să diminuăm poluarea datorată gazelor arse.

Deci acestea sunt două dintre principalele cauze de poluare a aerului în mediul urban. În egală măsură, responsabilitatea cu privire la poluarea aerului cade și este la atitudinea administrațiilor locale. Deci primăriile sunt responsabile de calitatea aerului sau de poluare, în general de cum este mediul în comunitatea pe care o reprezintă”, a declarat Bogdan Balanişcu, la Puterea Știrilor, potrivit psnews.ro.