Un nou episod al conflictului Rafila-Arafat? Ministerul Sănătății a anunțat data examenului pentru medicii urgentiști cu 15 minute înainte să aibă loc

Bătaie de joc la examenul de specialitate, secțiunea Medicină de Urgență, miercuri dimineață. Ministerul Sănătății a anunțat la ora 10:45 că la ora 11:00, așadar cu doar un sfert de oră înainte, are loc examenul în cele două centre: cel de la București și cel de la Târgu Mureș, relatează Europa FM.

Ore întregi, cei implicați, medici candidați și examinatori, profesori universitari, au dat refresh la site-ul

Ministerului, pentru a afla când pot da examenul de specialitate care are 400 de întrebări și care va dura câteva ore.
În București, dis de dimineață, zeci de medici rezidenți s-au prezentat la centrul de examinare, deși Ministerul Sănătății nu anunțase încă ziua și ora examenului în urmă căruia doctorii ar urma să devină specialiști în medicină de urgență în unitățile de profil.

De ce au venit totuși la centru, și ei și examinatorii, ne explică Președintele Comisiei de Contestații la acest exemen, medicul Diana Cimpoieșu:

„În ceea ce privește medicina de Urgență există un ordin separat al Ministerului Sănătății care prevede desfășurarea rezidențiatului în centrele de rezidențiat și modalitatea de examinare. Examenul scris este prevăzut în prima zi a acestei perioade, perioada începe de astăzi.”

Medicii știau și ei asta, dar pentru că Ministerul Sănătății nu afișa oficial data examenului, nu s-au prezentat.

„În bătaia de joc cu care ne-a obișnuit domnul ministru. Ne-a detașat în timpul rezidențiatului peste noapte, acum, la ora 10.45 se afișează data examenului în aceeași zi la ora 11.00, deci cu 15 minute înainte de examen se afișează data și ora examenului”, a declarat un medic.

Medicul șef de la UPU Iași, Diana Cimpoieșu, spune că, de obicei, examenul la specializarea Medicină de Urgență are loc mai mereu în prima zi a sesiunii de exemene pentru medici.

„Examenul scris este prevăzut în prima zi a acestei perioade, perioada începe de astăzi și se derulează conform calendarului Ministerului Sănătății timp de o lună. Aproape întotdeauna, istoric vorbind, noi am dat în primele zile și candidații sunt în două centre: sunt în București și în Târgu Mureș. A fost publicat în acest moment pe site-ul Ministerului și comisia de examen, eu sunt președintele comisiei de contestații, sperăm să nu fie contestații.

-Dar acest anunț a fost făcut cu câteva minute înainte de începerea examenului…

Da, publicarea pe site-ul Ministerului Sănătății este făcută de către Ministerul Sănătății.”

Toată această situație are loc în contextul în care medicii de urgență lucrează în Unitățile de Primiri Urgență care, operațional, sunt organizate de Departamentul pentru Situații de Urgență, condus de Raed Arafat.

Examenul și salariile sunt în sarcina Ministerului Sănătății, condus de Alexandru Rafila.

Surse oficiale au precizat pentru Europa FM că este pentru a treia oară în ultimele lună când medicii din sistemul de urgență sunt puși în situații la limită din cauza Ministerului Sănătății, scrie psnews.ro.