60 de elevi ai Școlii Gimnaziale Zamostea au luat parte la Școala de vară „Copii și părinți la altar”

În perioada 13-18 august, 60 de copii din Parohia „Pogorârea Sfântului Duh” din Nicani, comuna Zamostea, au luat parte la Școala de vară „Copii și părinți la altar”. Activitățile au fost organizate de Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Suceava, în parteneriat cu Sectorul teologic-educațional al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților și în colaborare cu Școala Gimnazială Zamostea.

Astfel, elevii au luat parte la activitățile deosebite organizate de pr. paroh  Vasile Ostaficiuc, împreună cu cadrele didactice  Corina Cojocariu, Ioana-Maria Cojocariu,  Mihaela Grigoroșcuță,  Magda-Lucia Honceriu, alături de părinții Anca și Constantin Amariței, Camelia și Sorin Murariu, Anastasia și Ionuț Nichita și  Marian Cojocarașu.

Ziua de luni, 14 iulie, a debutat cu o un atelier de scriere creativă – Scrisoarea fluviu închinată Maicii Domnului, Cântări și pricesne destinate Macii Domnului, iar în prima parte a zilei de marți, 15 iulie, a avut loc o sesiune de întrebări și răspunsuri adresate preotului, în timp ce, în cea de-a doua, participanții, mai mari sau mai mici, au desfă­șurat activități de pictură, Maica Domnului.

Cea de-a treia zi a programului a fost dedicată  unei vizite la Mănăstirea Bălinești din comuna Grămești, dar au avut loc și discuții despre Biserica de lemn din Nicani.

„Ne-am bucurat de prezența domnului consilier eparhial Cristi Hurjui de la Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, de puterea lui Dumnezeu, a Maicii Domnului, a Soarelui și de frumusețea Pământului. Împreună, am pășit pe «potecă necălcată, pe rouă nescuturată» umplându-ne firea de pacea Harului, unde ruga parcă e mai rugă și unde ruga e «mulțumescu-Ți Părinte», unde Stăpânul îți atinge creștetul într-un noian de  Lumini în tihna Liturghiei, acolo unde foșnetul timpului printre codrii îți șoptește tainică chemare”, a spus prof. Ioana-Maria Cojocariu, consilierul educativ al Școlii Gimnaziale Zamostea.

Cea de-a patra zi  a fost cu adevărat specială pentru participanți, aceștia având ocazia să-i întâlnească pe reprezentanții regionali E-liberare, Centrul de Informare și Asistență în detectarea și notificarea cazurilor de trafic de persoane, respectiv Vlad-Florin Tudosă și Liliana Orza. Ziua a continuat cu susținerea catehezei intitulate: Ce face preotul în Sfântul Altar? Ce este Proscomidia și ce se săvârșește? acestea având ca scop evidențierea cunoștințelor religioase dobândite în aceste zile cu întâlniri rodnice, din cadrul școlii de vară.

Părintele i-a îndemnat pe copii să se împărtășească cât mai des cu Sfintele Taine pentru a se putea păstra curați și plăcuți lui Dumnezeu.

 A urmat un atelier de pictură pe rondele de lemn și realizarea Coroniței Maicii Domnului.

„Numai prin astfel de acțiuni, în care își dau mâna BISERICA și ȘCOALA, copiii  vor simți și vor înțelege că numai la umbra CRUCII vor găsi liniștea sufletească și bucuria de a trăi. Totodată vor descoperi și vor pricepe comorile minunate pe care ni le-au lăsat bunicii și străbunicii și în care se regăsesc CREDINȚA, NĂDEJDEA și DRAGOSTEA.

Din aceste comori, tinerii noștri, vor înțelege că nu se poate renunța la CRUCE deoarece după CRUCE urmează ÎNVIEREA”, a mai spus a spus prof. Ioana-Maria Cojocariu.

În cea de-a cincea zi, elevii au participat la o excursie tematică „Pe urmele Sfinților”, unde au pășit sfioși cu conștiința vie că se află într-o grădină a raiului pământesc.

„Și într-un fel așa era. Pătrunsesem, într-un loc unde se concentrau toate luminile din inima lui Dumnezeu, care se revărsau reverențios în tot ceea ce era în jur: în gardul impunător care contura harta celui mai nimerit loc de primenire a sufletului, în cromatica inefabilă a florilor cu aromă de cer, dar mai ales în pâlcurile de preoți și călugări care intrau în biserică senini și tăcuți, eliberați de orice apăsare. Păreau, mai degrabă, un nesfârșit șir de furnici nevorbitoare”, a adăugat a spus prof. Ioana-Maria Cojocariu.

Copiii și însoțitorii lor au vizitat Mănăstirea Putna, Muzeul Mănăstirii Putna, Mănăstirea Sihăstria Putnei, Mormântul IPS Părinte Pimen de la Mănăstirea Sihăstria Putnei, Chilia lui Daniil Sihastru și Mănăstirea Sucevița, iar ulterior au mers la Restaurantul Vatra Satului din Marginea. În ultima seară, a șasea, cu toții au fost prezenți  la un grătar și un foc de tabără.

„A fost o seară frumoasă plină de emoție unde copiii împreună cu părinții s-au bucurat de acest moment unic. Fiecare scânteie aprinsă pare să ne unească și să ne aducă mai aproape. Fiecare poveste rostită în jurul flăcărilor devine o amintire prețioasă. Focul de tabără are acest dar special de a ne aduce împreună. Aducerea împreună în jurul focului are un farmec special de uniune şi împărtăşire, de aducere la origini şi Sens existențial.

Specific cultural, pentru poporul român, focul este identificat și cu vatra casei care, la rândul ei, este un simbol al tradiției, al dragostei și al statorniciei. Toate, în folosul Credinței, Educatiei, Binelui și Ajutorării Semenilor. Bucuria se măsoară în toți pașii pe care i-am făcut împreună spre Hristos! Părintele Ostaficiuc este un Om cu atât de multă căldură atât în inimă cât și în vorbele sale, un om ce oferă blândețe și bunătate ce rar mi-a fost dat să întâlnesc.

Au fost multe îmbrățișări, lacrimi de bucurie și de recunoștință.

Mulțumim părinților că au făcut posibilă aceasta experienta pentru copii și ne revedem vara viitoare pentru o nouă călătorie spre Hristos.

Le mulțumesc elevilor prezenți la activitate. Toate fotografiile și videoclipurile făcute pe parcursul evenimentului au fost realizate de Amariței Răzvan, elev în clasa a VIII-a la Școala Gimnazială Zamostea. Este pasionat de tot ceea ce face și o să observați asta în zâmbetul nelipsit, energia pozitivă și implicarea de pe parcursul evenimentului! Este un adevăr povestitor în imagini!

E greu sa punem în cuvinte toată recunoștință pe care o avem pentru tine! !” a conchis prof. Ioana-Maria Cojocariu,  consilierul educativ al Școlii Gimnaziale Zamostea.