A fost aprobat bugetul județului Suceava. Flutur: „Este un buget al dezvoltării. Avem foarte multe proiecte curajoase”

Luni, 5 februarie, a fost aprobat bugetul județului Suceava aferent anului 2024. Ședința Consiliului Județean a durat aproximativ două ore, timp în care au avut loc discuții aprinse între președintele Gheorghe Flutur și consilierii județeni social democrați, cei din urmă având mai multe amendamente la proiectul bugetului. Trebuie spus că, la final, proiectul bugetului a fost aprobat cu 32 de voturi pentru și 3 abțineri.

Șeful administrației județene a subliniat că bugetul din acest an este unul al dezvoltării, 61% din fonduri fiind direcționate spre acest capitol, iar 39% pentru funcționarea instituției.

„Suma la cheltuieli este de 1,27 miliarde de lei, adică circa 205 milioane euro. Anul trecut am avut un buget de 861 de milioane de lei, respectiv 197 de milioane de euro. Este o creștere cu peste 4% față de anul trecut, ceea ce este un lucru bun. Cheltuielile pentru dezvoltare se ridică undeva la 622 de milioane de lei, iar pentru funcționare 396 de milioane de lei. Am discutat și am analizat atent cu toate instituțiile din subordine, cu specialiștii pentru a acoperi toată gama de cheltuieli pentru anul 2024 și am încercat să venim cu foarte multe proiecte noi și să continuăm toate proiectele existente pentru dezvoltarea județului Suceava. 43% din bugetul anului sunt cheltuieli pentru modernizarea drumurilor din județ și aici includem și proiectul european pe axa rutieră Suceava – Dolhasca – Iași, toate PNDL-urile și proiectele pe Programul Național de Investiții «Anghel Saligny». În total sunt în jur de 87 de milioane de euro toate. Referitor la axă trebuie spus că, la sfârșitul anului trecut, noi am finalizat de cheltuit toți banii europeni pentru axa rutieră. Nu mai există niciun euro de cheltuit. Exista o temere în spațiul public cu privire la faptul că am putea pierde bani europeni. Nu, din fericire s-a închis și ce mai sunt acum sunt din bugetul local, iar discuțiile cu firmele de construcții sunt că se vor încadra în termen în acest an. Dar nu există o presiune și nu mai există nici un risc legat de banii europeni”, a spus președintele Flutur.

În ceea ce privește proiectele cu finanțare europeană, acestea reprezintă 33% din bugetul Consiliului Județean Suceava, adică aproximativ 67 de milioane de euro.

Șeful administrației județene a amintit și de proiectele de investiții de la Spitalul Clinic Județean Suceava, subliniind că doar spitalul de oncologie se ridică la peste 10 milioane de euro.

 „Azi avem foarte multe proiecte curajoase pe care noi le propunem la Spitalul Județean Suceava. Vreau să amintesc spitalul de oncologie care este foarte avansat, o investiție de peste 10 milioane de euro. Anul acesta se va termina. Un proiect care are peste 90 de paturi pentru bolnavii de cancer, inclusiv atunci când este cazul și pentru aparținători și inclusiv ambulatoriu. Mai mult de atât la pavilionul vechi de la oncologie vom da drumul la un studiu de fezabilitate pentru a veni cu o nouă tehnologie pentru tratamentul cancerului, tratamentul cu izotopi. Dacă până acum chimioterapia, radioterapia, chirurgia oncologică sunt tratamente care se fac la Suceava, tehnologii și dotări aduse inclusiv prin parteneriat public – privat pe radioterapie, tratamentul cu izotopi este ceva foarte nou. Și mai sunt trei locuri în țară din câte știu în care se practică așa ceva. Și dorim să transformăm pavilionul vechi de la oncologie în zonă pentru tratamentul cu izotopi. La Spitalul Județean Suceava vor fi mai multe proiecte pentru extinderi, modernizări, supraînălțări ale spațiilor existente. Fie că vorbim de mărirea ATI, de sală de politraumă pentru cei cu accidente unde, în același timp, trebuie să intervină mai multe echipe de medici pentru diverse domenii, fie vorbim de spații de depozitare pentru diverse materiale, sau de anatomie patologică, inclusiv morga, toate sunt proiecte pregătite pentru Spitalul Județean. Se prevăd niște modernizări foarte curajoase acolo inclusiv mutarea birourilor administrative, cantină, restaurant pentru cei care lucrează acolo și pentru cei care vizitează”, a explicat Flutur.

Sume importante de bani vor fi alocate și Aeroportului Internațional „Ștefan cel Mare” din Suceava, dar și pentru finalizarea lucrărilor la punctul de aeromedical din Câmpulung Moldovenesc.

„Vor fi prevăzuți bani pentru asigurarea unor fluxuri Schengen pentru obligațiile noastre ca să ne conformăm aderării. Am și început deja mișcarea în această direcție dar trebuie bugetate să asigurăm bani. Apoi avem și extinderea parcării la aeroport, unde aproape se vor dubla locurile de parcare”, a adăugat președintele CJ Suceava.

.