Aproape 200 de metri cubi de lemn, confiscați de polițiști, de la un gaterist din Broșteni

Polițiștii au continuat activitățile de verificare și control în ceea ce privește activitatea de procesare, depozitare și comercializare a materialului lemnos. Au fost indetificate mai multe neconformități, fiind aplicate sancțiuni contravenționale în cuantum de 30.000 lei și fiind confiscați aproape 200 metri cubi material lemnos în valoare de peste 67.000 lei.  cantitățile de material lemnos transportate ilegal.

În perioada 06-07.09.2023, în cadrul Planului de Acţiune “Scutul Pădurii”, polițiștii din cadrul I.P.J. Suceava – Serviciul de Ordine Publică – Biroul Protecția Fondului Forestier și Piscicol, împreună cu ingineri silvici din cadrul Gărzii Forestiere Suceava, au efectuat activități de control pe raza jud. Suceava, pe linia respectării prevederilor legale privind achiziționarea, debitarea, comercializarea și transportul materialelor lemnoase.

Astfel, echipa de control s-a deplasat în loc. Holda, oraș Broșteni, la o societate comercială care deține un depozit de material lemnos, în vederea efectuării unui control privind respectarea legislației silvice în vigoare.

În urma efectuării balanței dintre stocurile scriptice de material lemnos raportate în SUMAL 2.0 și stocurile faptice de material lemnos inventariate de către specialiștii silvici în depozitul societății din loc. Holda, echipa de control a constatat faptul că societatea deține în depozit cantitatea de 123,43 mc lemn rotund rășinoase și 31,52 mc cherestea rășinoase, fără documente care să ateste proveniența legală. 

Polițiștii au dispus sancţionarea contravenţională, aplicându-se 2 sancțiuni în valoare de 15.000 lei conform art.19 alin. (1) și art. 21, lit. b) din Lg. 171/2010, iar ca măsură complementară s-a dispus confiscarea cantităţilor de 123,43 mc lemn rotund rășinoase în valoare de 31.229 lei și 31,52 mc cherestea răsinoase în valoare de 29.156 lei (valori stabilite conform O.M. 216/2023 privind prețurile de referință ale materialului lemnos pentru anul 2023).

De asemenea, cu ocazia verificărilor efectuate de către lucrătorii Biroului Protecția Fondului Forestier și Piscicol, privind două avize electronice de însoțire a materialului lemnos și din analiza datelor înregistrate în aplicația informatică pe linie de silvicultură SUMAL 2.0., s-a stabilit faptul că operatorul economic a expediat cantitatea totală de 40,20 mc lemn rotund rășinoase fără proveniență legală din depozitul societății. 

În cauză s-a dispus sancţionarea contravenţională a operatorului economic, aplicându-se 2 sancțiuni contravenționale conform art.19 alin. (1) din Lg. 171/2010, iar ca măsură complementară s-a dispus confiscarea valorică a cantităţii totale de 40,20 mc lemn rotund rășinoase în valoare de 12.610 lei. (valoare stabilită conform O.M. 216/2023 privind prețurile de referință ale materialului lemnos pentru anul 2023).

Poliţiştii atrag atenţia asupra respectării legislaţiei în domeniul silvic, acţiuni şi controale în vederea celor care comit delicte silvice urmând a fi desfăşurate şi în perioada următoare în vederea identificării şi tragerii la răspundere a celor care încalcă normele în vigoare.