Au început Zilele Teatrului Municipal „Matei Vișniec” Suceava. Ion Lungu: „Facem tot ce este posibil pentru a sprijini cultura și teatrul sucevean”

Zilele Teatrului „Matei Vişniec” au început, joi, 18 mai, la Suceava, iar tema propusă anul acesta este: PACE. Trebuie precizat că anul acesta evenimentul, care a ajuns la a şaptea ediţie, este organizat de teatrul din municipiul reședință de județ. La deschiderea oficială a Zilelor Teatrului Municipal „Matei Vișniec” Suceava au luat parte și fostul ministru al Culturii, deputatul sucevean Bogdan Gheorghiu, secretarul de stat Doina Iacoban, primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, marele dramaturg Matei Vișniec, precum și alte oficialități locale și județene.

Primarul Ion Lungu a ținut să amintească că Primăria Suceava este principalul finanțator al instituției teatrale și, de asemenea, și-a exprimat bucuria față progresul făcut de aceasta, de-a lungul anilor.

„Mă bucur că suntem la ediția cu numărul șapte a acestui eveniment. Eu, în calitate de primar, fac tot ce este posibil pentru a sprijini cultura și teatrul sucevean. Acum, cultura primește 2% din bugetul Primăriei, față de mai puțin de 0,5% cât primea cu ani în urmă. Deoarece suntem primii din țară care am înființat Organizația de Management a Destinației vrem să facem o legătură între cultură și turism. Deja lucrăm la această strategie”, a spus primarul Ion Lungu.

De cealaltă parte, fostul ministru al Culturii, deputatul Bogdan Gheorghiu, apreciază faptul că maestrul Matei Vișniec este apreciat la adevărata lui valoare și în timpul vieții, întrucât, în general, astfel de oameni sunt cinstiți după ce nu mai sunt în viață. Totodată, Gheorghiu a spus că activitatea teatrală este foarte importantă pentru comunitate.

Sucevenii trebuie să știe că până pe 28 mai va fi o sărbatoare a artelor spectacolului prin care este promovată şi susţinută creativitatea artistică din România şi nu numai. Festivalul de la Suceava, proiect finanţat de Ministerul Culturii, vine cu spectacole pe scenă şi în aer liber, conferinţe cu invitaţi de excepţie, spectacole pentru copii, comedii, spectacole muzicale, expoziţii şi lansări de carte. Sunt invitate 20 de teatre din ţară şi de peste hotare, dar şi invitaţi de seama din şase ţări. Actorii teatrului sucevean vor deschide oficial festivalul cu premiera spectacolului Livada, după Cehov, în regia lui Slava Sambriş.