Beat și drogat, un tânăr sucevean s-a izbit cu mașina într-un gard. Bărbatul s-a ales cu dosar penal

Polițiștii rutieri continuă acțiunile tematice pentru combaterea conducerii pe drumurile publice a autovehiculelor de către persoane aflate sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive.

În cadrul acțiunilor sunt utilizate aparatele etilotest, etilometru dar și Druger DrugTest 5000 intrate recent în dotarea polițiștilor. Doar în cursul acestei săptămâni, au fost realizate la nivel județean peste 700 de testări pentru identificarea șoferilor care consumă alcool sau substanțe interzise.

Și în cursul serii precedente, polițiștii rutieri au fost la datorie și au constatat un nou caz de iresponsabilitate rutieră, identificând un șofer băut dar care consumase și substanțe interzise. 

Astfel, la data de 25.03.2023, orele 20.00, polițiștii Biroului Rutier din cadrul Poliției Municipiului Suceava au fost direcționați de către ofițerul de serviciu al Poliției Municipiului Suceava, pe strada Mircea Șeptilici, unde un autoturism bloca o bandă de circulație, stânjenind circulația publică.

La fața locului a fost identificat autoturismul care prezenta avarii în partea din față, ca urmare a intrării în coliziune cu gardul unui imobil. Conducătorul autoturismului nu se afla la fața locului.

Au fost constituite în regim de urgență mai multe echipe de cercetare și în jurul orelor 20:45 a fost identificat un bărbat de 25 ani din municipiul Suceava, care a recunoscut faptul că el a condus autoturismul respectiv, fiind singur în autoturism. 

Fiind testat cu aparatul etilometru, a rezultat valoare de 0.87 mg./l pur alcool în aerul expirat. De asemenea, după verificarea în bazele de date ale Poliției Române, s-a stabilit faptul că șoferul are permisul de conducere ANULAT

 În continuare, acesta a fost condus la Spitalul Județean Suceava, Secția UPU, unde, în prezența medicului de gardă i-a fost recoltată o probă biologică de sânge, acesta refuzând-o ulterior pe cea de-a doua. De asemenea, la sediul Poliției Municipiului Suceava, acesta a fost testat cu aparatul DRUG TEST Drugger 5000 și a rezultat pozitiv la consumul de METAMFETAMINĂ, însă șoferul a refuzat recoltarea de probe biologice în vederea stabilirii prezenței în corp de substanțe psihoactive. 

În continuare s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ”conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 336 alin. (1) și alin. din Codul Penal „Refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice”, faptă prev. și ped. de art. 337 din Codul Penal și ”Conducerea unui vehicul fără permis de conducere”, faptă prev. și ped. de art. 335, alin. (2) din Codul Penal.

Cercetările sunt continuate de către polițiștii rutieri, urmând a se dispune măsuri procesuale față de autor.

Pentru siguranța dumneavoastră și a celorlalți participanți la trafic, polițiștii vă recomandă:

Nu vă urcaţi sub nicio formă la volan, dacă aţi consumat băuturi alcoolice sau substanțe interzise!

Consumul de alcool reprezintă una din cauzele încă frecvente care afectează capacitatea de conducere, deşi exista tendinţa de a se subestima rolul său.

De cele mai multe ori, conducătorii auto aflaţi sub influenţa alcoolului comit frecvente încălcări ale normelor de circulaţie, conduc cu viteză excesivă, se angajează în depăşiri neregulamentare sau execută în mod periculos virajele.

Consumul de băuturi alcoolice reduce viteza de reacţie şi precizia mişcărilor şi poate determina scăderea acuităţii vizuale şi auditive a şoferilor.

Legea pedepseşte conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul după ce şoferul acestuia a consumat băuturi alcoolice sau substanțe interszise, iar concentraţia în sânge depăşeşte limita legală! Astfel, legea prevede o pedeapsă cu închisoare de la 1 la 5 ani pentru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge. De asemenea, pe timpul cercetării, permisul de conducere este reţinut, fără drept de circulaţie.

Consumul de alcool și droguri constituie un factor de mare risc asupra traficului rutier, influenţând în mare măsură producerea accidentelor de circulaţie!

Nu uitați, comportamentul dumneavoastră are urmări directe şi asupra celorlalţi participanţi la trafic!