Camion folosit la activități miniere neavizate pe raza comunei Vama, indisponibilizat de polițiști

La data de 03.05.2023 în jurul orei 13:30, polițiștii Secției 14 Poliție Rurală Vama, au fost sesizați prin S.N.U.A.U. 112 , cu privire la faptul că pe un teren situat în com. Vama, sat. Molid, zona Belțag, se execută activități miniere și extragere minerale fără permis sau licență.

Echipajul de poliție s-a deplsat la fața locului fiind identificate două autovehicule, respectiv o autoutilitară tip ˝Benă˝ și un exacavator, fără a fi idenitificate persoane în zonă. 

S-a procedat la verificarea celor două autovehicule, constatându-se că acestea nu aveau montate plăcuțele de înmatriculare/înregistrare, însă în baza seriilor de șasiu, precum și a unor bunuri și înscrisuri din interiorul cabinelor celor două autovehicule, au fost identificate persoanele cu drept de proprietate cât și utilizatorii. 

Totodată, în zona respectivă s-au putut observa urme proaspete de de activități miniere, respectiv excavare, fiind identificate trei exploatări cu dimensiuni diferite, lângă acestea fiind depozitate blocuri de piatră. 

Polițiștii s-au autosesizat și au înregistrat dosar penal cercetările fiind continuate sub aspectul săvârșiri infracțiunii de ”Executarea de activități miniere fără permis sau licență, cu excepția cazurilor prevăzute la art. 28 alin. (2^1) și art. 29, faptă prev. şi ped. de art. 57 art. 2) din Lg. 85/2003, procedând și la imobilizarea și indisponibilizarea vehiculelor.

La data de 24.05.2023, fiind în continuarea cercetărilor în dosarului penal privind săvârșirea infracțiunii de executarea de activități miniere fără permis sau licență și în baza unei informații obținute, polițiștii din cadrul SPR 14 Vama, însoțiți de un inginer din cadrul A.N.R.M.,  s-au deplasat în comuna Vama, sat Molid, în zona denumită popular Belțag, unde au constatat faptul că autoutilitara imobilizată a fost mutată din locul în care a fost găsită inițial.

Întrucât s-a constatat faptul că utilitara s-a folosit la săvârșirea infracțiunii,  lucrătorii de poliție au procedat la indisponibilizarea fizică a autoutilitarei în cauză, prin ordonanța de indisponibilizare din data de 24.05.2023, constituind mijloc de probă în dosarul cu numărul de mai sus.

Totodată, polițiștii au dispus ridicarea  autoutilitarei în cauză, aceasta fiind transportată și parcată la parcul auto special amenajat pentru vehicule confiscate din localitatea Stroiești.