Cât va costa carnea de miel, anul acesta, de Paști. Ce spune ministrul Barbu. Ce spun oierii

Se apropie Sărbătorile Pascale iar oamenii vor să își facă socotelile, de pe acum, despre cât îi va costa carnea de miel. Întrebat despre acest lucru, ministrul Agriculturii, Florin Barbu a declarat, recent, la o televiziune, că prețurile vor fi “decente”. PS News a urmărit “deslușirea” a ceea ce ar putea să însemne un preț “decent” și a vorbit cu un crescător de oi. La ce prețuri să ne așteptăm, aflați în articolul de mai jos.

Minsitrul Agriculturii nu a vorbit despre un preț la carnea de miel adăugând că nu poate influența piața și că fermierii sunt cei care vor stabili acest preț.

„Nu pot să dau un preţ estimat, pentru că vreau să fie o piaţă corectă a vânzării cărnii de miel în perioada sărbătorilor pascale. Din discuţiile pe care le-am avut cu fermierii, mi-au spus foarte clar că vor avea un preţ decent astfel încât să poată să-şi scoată cheltuielile şi, bineînţeles, să aibă şi un mic profit, pentru că toată lumea munceşte pentru acest lucru”, a spus Florin Barbu la Prima TV.

Fermierul Dumitru Andreșoiu, crescător de oi și președintele Asociației Dacia din Hunedoara a explicat, pentru PS News, că prețul decent se referă, de fapt, la “adaos commercial decent”.

“Noi sperăm să avem adaosuri comerciale decente. Vă dați seama că, din păcate, puterea de cumpărare a consumatorului român nu acoperă munca fermierului. Dar noi vrem ca supermarket-urile să practice niște adaosuri decente la marfa românească. Și aici nu ne referim numai la miel, ci la toate produsele care sunt comercializate de la producătorii români, să fie și adaosuri decente. Din informațiile noastre știm că adaosurile la produsele care sunt de la producătorii români au valori mai mari decât cele din afară, ceea ce mi se pare anormal”, a declarat Dumitru Andreșoiu.

În magazin, carnea de miel, în mod normal n-ar trebui să depășească 50 lei/kg 

„Noi, ca și crescători, sperăm să avem un preț cât de cât corect la produsele pe care le vindem noi. Aici ne referim la carnea de miel și la brânza.

Astăzi vorbim de prețuri de 24 lei în viu pentru miel. Asta inseamnă undeva între 45- 50 lei pe carcasa tăiată. Și în magazin, în mod normal n-ar trebui să depășească 50 lei/kg.

Vorbim despre plafonarea adaosului-ului commercial. Lumea înțelege plafonarea mărfii, dar este vorba despre plafonarea adausurilor comerciale.

Noi avem 13 ferme de îngrășare tineret ovin. Avem cultură mare, peste 9000 de hectare. Sperăm că anul 2024 să fie un an normal, să nu mai fie anormal, cum au fost anii trecuți, cu creșterile de imputuri, scăderea prețurilor.

Dintr-o dată, au rămas colegi care au înființat culturile în anul 2023, cu imputuri luate în 2022, foarte scumpe.

Au valorificat produsele la prețuri foarte mici, sperând ca piața să se așeze și fermierii, atât din zootehnie cât și din cultură mare să poată acoperi costurile. Avem nevoie să facem și un profit cât de mic pentru a ne putea continua activitatea”.

Exporturi animale în viu, în premieră, în Algeria. Acum așteptăm Tunisia

“Da, în sfârșit, începând cu luna ianuarie exportăm animale în viu direct, fără intermediari, fără nimic. Am exportat în Arabia Saudită, Libia, Algeria în premieră. Niciodată Algeria nu a achiziționat animale în viu.

Noi am fost, România,  prima țară care am încărcat animale vii în urmă cu 2 săptămâni. Acum așteptăm Tunisia.  Marocul e deschis”, a spus fermierul.

Ne-a sprijinit foarte mult și ANSVSA

“ANSVSA ne-a ajutat prin deschiderea de piețe. Prin asta ne-a sprijinit pentru că deschizând piețe noi pentru produsele noastre, automat și prețurile sunt mai competitive. Dacă anul trecut vorbeam undeva la 17 lei, 18 lei maxim, acum vorbim de la 24 lei pe kilogramul în viu.

Sperăm că în continuare piața să mai suporte că măcar 20% o creștere pentru a a acoperi costurile fermierul pentru că sunt costuri foarte mari cu întreținere a animalelor,” a subliniat crescătorul de oi, Dumitru Andreșoiu,potrivit psnews.ro.