DE CE NU AVEA URSUL ARTHUR COADĂ8.1

DE CE NU AVEA URSUL ARTHUR COADĂ?

Am stat la îndoială, poticnit într-o dilemă de proporții, voind să scriu ceva despre un „eveniment cultural” despre care se pretinde, oficial, de la înălțimea CJ al PDL/PNL, prin vocea  noului maestru de ceremonii, domnul Neculai Barbă, că este cel mai important dar și mai mare din țară, respectiv zisul  „Festival Medieval Ștefan cel Mare”, care îl întrece chiar și pe cel de la Sighișoara, însă m-am blocat chiar în titlu, deoarece, după precizările făcute de regizorul recunoscut al evenimentului, domnul Ursu, de la Muzeul Bucovinei, lucrurile s-au complicat, festivalul s-ar putea să fie doar o acțiune cu tentă medievală, adecă ceva abscons, că cum să fie acea tentă, parcă anume să nu înțeleg eu nimic…

Așa încât, într-un viitor nu prea îndepărtat, nu vom abdica de la năravul nostru de a arăta cu degetul la putere, că în ce privește opoziția suceveană, dumneavoastră știți că „ex nihilo, nihil”, din nimic nu iese nimic, dacă dai într-un zero, fie el și barat, ies bucăți de zero și doar atât…

Între timp o sa fac eu cumva să mă lămuresc cum este mai corect – festival cu tentă medievală bulendristă” sau „festival bulendrist cu tentă medievală, ambele variante cu precizarea: „…cu bani puțini, de la CJ, cu rufe de acasă, care cum are…”, dvs. puteți să vă pronunțați și să dați sugestii, sunt foarte utile și binevenite!

Deci, să abordăm însă un subiect de mare actualitate – problema ursului care iese din pădure și spărie omul bucovinean dar și gândul, că dacă, doamne ferește, trece spurcatul de la oi, viței, porci la omul bucovinean și îl halește fiara cu tot cu bundița cu jderi, cu toate însemnele apartenenței la jder, că se vede că fiara are boală ezact pe acea zonă?

Deci cum procedăm, că exact asta nu avem noi, mai cu moț ca alții, dar deficitari ca tot românul, cum acționăm când noi nu avem proceduri legale? Când iese ca cucul de la ceas un ministru maghiar, altfel băiat frumos și deștept, și ne explică el cum este, probabil, o greșeală de traducere, nu a fost ursul Arthur cel împușcat de prințul acela, de unde știți voi, mă, că era Arthur, ce, i-ați văzut CNP-ul?

Iar la noi tot iese primarul de la Pojorâta și amenință că să vedeți voi ce-i fac eu ursului care îmi sperie alegătorii pemepiști, îl omor cu mâna mea! Urșii atacă pe la Vatra Dornei, acolo nici nu e de mirare, că vitele  (marhăile, cum se mai zice…) dar și alte dobitoace nu au un acord clar cu primăria și se plimbă prin centrul orașului, ca în comuna indiană Delhi, fiind vaci sacre…

Până la punctul în care doamna Fădor, parlamentar local de tradiție, a promis chiar o lege anti-vacă, să fi fost chiar prima sa inițiativă legislativă, însă nu mai știm dacă s-a ținut de cuvânt… Iaca-șa, merită să citiți cu comentariile observatorilor populari, neafiliați:

https://suceavalive.ro/angelica-fador-anunta-ca-prima-initiativa-legislativa-din-viitorul-mandat-vizeaza-vacile-maidaneze-de-la-vatra-dornei/

DE CE NU AVEA URSUL ARTHUR COADĂ1

Să observați dvs. că și în acest caz în care este vorba despre animale, dar animale domestice, primăria acuza, tot așa, lipsa de procedură, legea nu spune ce să faci cu vitele, le confiști, le faci carne, le donezi, în viu, la LACTALIS (care între timp și-a pus coada pe spinare și a fugit, fără procedură, la Paris, ”…în lupanare de cinismu și de lene/cu femeile murdare și orgiile obscene”, lăsându-i pre dorneni la discreția ursului…), ce faci cu ele?

Așa încât au instituit ei o procedură sui generis, pe placul localnicilor, adecă le țin ei, acolo, la sfatul popular, le hrănesc după metoda creșterii vacii de carne în sistemul lohn, iar primăvara, când dă colțul ierbii, vine proprietarul și le ia, de le duce mai la vârf, la păscut, tot pe de-a moaca, cel puțin până la toamnă, când mai vedem noi !

Însă cu ursul este altceva, el interpretează după cum vrea mușchii lui de urs lipsa procedurii, se face că nu aude când servește porcul gospodarului la o cină romantică cu sine însuși, sub clar de lună dar și sub lumina reflectoarelor jandarmerești și a înjurăturilor de mama sa și tatăl său pe care nu l-a cunoscut niciodată!

Ba, dacă vă amintiți dvs., nu se poate să nu vă amintiți, pre când era doamna parlamentar Mirela Adomnicăi prefect al județului, sub ciuma roșie, nu-i așa, a trimis echipe de jandarmi pe la Pojorâta să sperie ursul care bântuia încă de pe atunci locul, să fâșcâie și să bată doba, să se răstească la el, conform procedura de la manifestațiile antiguvernamentale, că altfel nu se explică, unde să fi învățat jandarmii să alunge ursul, în ce an se învață la școala de jandarmi?

Însă cazuri de urs în areal urban/rural bucovinean, venit neinvitat, mai ales noaptea, sunt vechi și tratate cu dispreț și cu incompetență de ani de zile, oare de ce?

Vom vedea, mai jos, ipoteze de lucru…

În anul de la Dumnezeu 2015 un ursache mediu a apărut chiar prin fața primăriei unde conduce, înțelept, urbea, domnul Lungu! S-a plimbat el ce s-a plimabt, să fi trecut și prin fața ROMSILVA dar și al SRI+Poliție, în sfidarea normelor de conviețuire, apoi a mai adăstat el ce a adăstat și a dispărut, el știe unde, el și ursoaica sa, cu puii lor, care acuma poate că bântuie pe la alte primării liberale, fără procedură de urs!

Ba chiar la noi la Suceava și-a mai încercat norocul și un grup organizat de porci mistreți care, pentru sine sau pentru altul, au boncăluit  inclusiv prin curtea SRI, au scormonit ei pe-acolo după cine știe ce resturi, apoi au plecat liberi, la baza lor strategică, care încă nu a fost descoperită!

Ba chiar și la Botoșani, unde nu s-a văzut urs de la Burebista, a apărut fiara, alergând, fiind filmat și predat lumii pe Youtube, cu comentariile neaoșe ale unor  băștinași!

Ziarele gem, maghiarul de la mediu ne aburește, cei mai mulți urși sunt din secuime/bozgorime, ei nu știu, nem todom, noi, maghiarii, o sa dăm derogări doarece este urs de la ținutul secuiesc, ce treabă aveți voi, büdös oláh, a atacat o gospodărie secuiască, am adus un prinț ca să-i facă o moarte ușoară, demnă!

Însă noi știm (nu mai spun de unde! a se vedea click Aici! ) că obiceiul unor prinți de a ucide urși sau de a face grătare cu urși fripți pe la întâlnirile cu etniile bucovinene este vechi, vezi mai jos, speța cu nefericitul (cu varianta „tragicul”) prinț de coroană Rudolph, așa:

DE CE NU AVEA URSUL ARTHUR COADĂ2

 …cea din urmă fiind, după părerea unui anume sfertodoct,

DE CE NU AVEA URSUL ARTHUR COADĂ3

..iar nu așa, cum este în original:

DE CE NU AVEA URSUL ARTHUR COADĂ4

…deruta fiind cu privire la situația juridică și de confort a ursului cărat de membri ai etniilor pe care sfertodoctul le-a înfrățit, adică cu ce titlu călătorea ursul pe acel par – era ucis, împușcat și destinat unei valorificări imperiale, sau fusese convocat, onest, la acea întâlnire și a refuzat din cine știe ce motiv de urs, să fi fost obligați să-l aducă cu mandat, după cum se spune: „...îl duceau doi pe-un par”?

Ca să nu exagerăm cu presupunerile, să nu pară, la fel, că râdem de vaca/porcul/oaia alegătorului din zona de munte dar, se vede treaba, și de resturile menajere ale urbei noastre, să abordăm frontal chestiunea: de ce s-au înmulțit atât de dramatic incursiunile urșilor în arealul considerat intangibil de către oameni, în orașe și sate, de ce atacă adăposturi de animale, de ce alege resturile menajere depozitate în stil românesc, de ce li se rupe de jandarmi, strigăte injurături, reflectoare, declarații?

Dar este limpede ca lumina zilei: pentru că arealul său, al ursului, considerat în munții Carpați drept cel mai mare animal de pradă, a fost redus drastic, fără nici o noimă în afara unor mercantile și devastatoare acțiuni de distrugere a pădurilor!

Este Schweighofer un instigator al acțiunii ursului la Pojorâta? Dar la Vatra Dornei?  Dar în toate fostele păduri ale României? Dacă nu-i lași ursului un areal în care să se miște liber, conform impulsurilor sale naturale, unde să se ducă după ceva de-ale gurii? În curând s-ar putea să fie mai mulți urși decât copaci, mai ales, din motivul invocat mai sus…

Sunt și multe clișee și mistificări: ursul este omnivor, în tinerețe, consumă anumite specii de plante, ierburi, fructe de pădure, abia la batrânețe/maturitate și când este în stare de nevoie, cel mai adesea procurată de către om, recurge la atacarea unor animale.

Însă orice bucovinean de la o anumită vârstă în sus știe că ursul ataca stupii, oile la stâne, sare garduri, nu se sinchisește de nimeni, însă în păduri, nu în zonele populate de oameni! Dacă ursul coboară din ce în ce mai des în localități este din cauza constrângerilor create de exploatarea nesăbuită a pădurilor care constituiau spațiul său, habitatul său natural…

După anul 2004, când niște propagandiști cinici i-au decoperit punctul slab al lui Năstase, respectiv, pasiunea sa aproape necontrolată pentru vânătoare, când populația de urși era încă sub control iar pădurile se mai țineau, ici-colo, pe picioare, când Schweighofer abia începuse să muște din ele cu drujba, situația a fost scăpată de sub control, omul fiind stăpânul nesăbuit al mediului care reacționează inclusiv în acest mod.

Există o lipsă de reglementare, nu numai cu privile la vacile rătăcitoare din Vatra Dornei, de proceduri legale, ceea ce a dus, de exemplu, în 2017, la acel episod înspăimântător de la Sibiu, în care un bicisnic urs de cca 60-70 de kg. a fost, practic, asasinat de către un polițist tembel care l-a împușcat pe când bietul ursuleț, speriat, încerca să se cațere pe ceva, să fugă, să scape… Pe urmele acelui biet urs se aflau jandarmii, poliția, ROMSILVA, au tras în el și cu o armă cu tranchilizant (care nu a produs nici un efect…) scena fiind una de coșmar care ne dezonorează ca nație pretins civilizată...

DE CE NU AVEA URSUL ARTHUR COADĂ5

…și desigur imaginea cu milițianul gras care face poze cu ursul ucis, să vadă, mă-nțelegi, și soția…

DE CE NU AVEA URSUL ARTHUR COADĂ6

„…Șeful Poliției Municipale Sibiu, comisarul Cristian Negru, care a dat ordinul ca puiul de urs rătăcit prin oraș să fie împușcat, a declarat că își asumă responsabilitatea, dar nu și vinovăția…” presa, 17 oct. 2016

Prin urmare și în fine, la noi nu se știe exacu cine este responsabil cu animalele sălbatice care ajung în localități, care este procedura, dacă există vreuna, instiuțiile statului au program de 8 ore, dacă ursul vine noaptea, așteptăm să se trezească măcar un polițist imbecil care abia așteaptă să tragă, o dată în viață, în ceva viu, să vadă și el cum e să omori o ființă vie...

Dar și în infailibila ROMSILVA, nici ei nu știu cine este competent să se trezească, ca românul, din somnul cel de obște, municipiul nu aparține de nici un ocol silvic, ei sunt cu alte efecte speciale, ei sunt slujbașii care își aduc bani și averi lor înșile și  lui Schweighofer, ce trece peste aceasta vine de la cel necurat! Noi ne ocupăm cu înmulțirea jderului, să fie de bundițe, acolo, să fie mulțumit șeful!

Ursul? Să fie dumnealui sănătos, problema lui este rezolvată de când cu coada și cu vulpea, nu ne băgăm, noi suntem structură de partid și de stat, n-avem treabă cu ursul! Poate doar cu Ursu!

Dacă nu credeți, vedeți, numai zilele trecute, a fost explicația unui șef de la ROMSILVA care a descoperit că urșii sunt aduși din altă parte și lăsați la noi, în grădina Maicii Domnului, vezi bine, deoarece… Niște bandiți, bineînțeles, invidioși pe ROMSILVA Suceava, este acum cam așa cum era cu câinii comunitari, tot așa, unii dădeau ca sigur că vin botoșănenii, mari potlogari și ăia, și ne livrau/vărsau  microbuze întregi de comunitari, unii lătrau chiar cu accent, după asta îi și recunoșteai, că aveau limba mai lată, poate chiar de la Iași…

URSARUL către ursul său:

 „ -Te-am scos din codru, te-am civilizat,

 Dansezi perfect, eşti primul urs umblat,

Ai pentru mine, barem, gânduri bune?

 -Mă cam jenează lanţul, că ţi-aş spune!

 (Aurel Iordache, epigramist)

DE CE NU AVEA URSUL ARTHUR COADĂ8.1

Fiți cu ochii pe Noi, pentru că noi vi-i deschidem! ZDB Like AICI! 

Dacă nu citești la timp, înțelegi prea târziu!

”unii citesc și adorm,
alții citesc și se trezesc…”

Spargem tiparele presei sucevene! Râdem și, în același timp, descoperim infractori !

Redacția ZDB: Mugur Ciumică