Decizie importantă pentru România. Comisia Europeană a decis oprirea importurilor de grâu, porumb, floarea-soarelui și rapiță din Ucraina, începând de marți

Începând de astăzi, importurile de grâu, porumb, floarea- soarelui și rapiță din Ucraina în România, Polonia, Ungaria, Slovacia și Bulgaria sunt interzise, în urma deciziei Comisiei de a activa o clauză excepțională de salvgardare. Măsura ete valabilă până în data de 5 iunie.

Comisia Europeană a decis marți activarea clauzei de salvgardare pentru importurile de grâu, porumb, floarea-soarelui și rapiță din Ucraina în România, Polonia, Ungaria, Slovacia și Bulgaria, cu aplicabilitate tot de astăzi, potrivit Profitul Agricol care o citează pe Miriam Garcia Ferrer, purtător de cuvânt al Comisiei pentru probleme de agricultură și comerț.

Măsura este valabilă până în data de 5 iunie 2023 și vine după ce Polonia, Bulgaria, Ugaria și Slovacia au decis să își retragă deciziile de a interzice unilateral importurile.

Pe lista produselor interzise la import nu figurează însă și uleiul de floarea-soarelui, așa cum anunțase ministrul Petre Daea, săptămîna trecută, în urma Consiliului Agricultură și Pescuit.

Despre acest produs, comisarul pentru Comerț, Valdis Dombrovskis, a declarat în data de 28 aprilie, pe o rețea de socializare, că va fi monitorizat alături de alte produse pe care nu le-a menționat.

Mâine ar trebui  aprobat de către Comisie și cel de-al doilea pachet de ajutor financiar în valoare de  100 de milioane de euro, scrie psnews.ro.