Dezvăluirile unui elev despre drogurile din școli: „Se consumă heroină, iarbă, foarte multe. Sunt seringi pe jos în baie”

Mărturie șocantă a unui elev de liceu din București despre consumul de droguri în școli. Digi24 a obținut în exclusivitate o declarație care dă fiori părinților și ar trebui să pună în alertă autoritățile.

Adolescentul, elev în clasa a noua, spune că în liceul în care învață se consumă heroină în baie. Această mărturie, dar și recenta anchetă a drogurilor de mare risc vândute elevilor a pus pe tapet existența unui fenomen extrem de periculos care riscă să scape de sub control.

Datele oficiale arată că 16% dintre tineri sunt consumatori ocazionali de droguri.

– Știi că, în ultima vreme, se zice că prin multe licee se și consumă substanțe interzise.

– Da… Și la mine. Foarte multe! Se fac în baie. Heroină, d-astea… E foarte rău.

– La liceu?

– Da!

– Heroină?

– Heroină, iarbă, lucruri d-astea! Am văzut seringi pe jos în baie! Și… e nașpa. Colegii mei fac foarte multe. În fiecare zi, aproape, vin cu iarbă la ei. Și e nașpa.

– E o vârstă grea?

– Da…

Este mărturia șocantă al unui elev de clasa a noua. I-am protejat identitatea, dar îi facem publică povestea pentru a trage un semnal de alarmă asupra unei fenomen care pune în pericol o generație. Discutat mai mult pe la colțuri de școală, subiectul consumului de droguri printre elevi nu mai poate fi ascuns sub preș. E o realitate și primii care trebuie să intervină sunt părinții. E sfatul psihologilor, care spun că povara adolescenței, cea mai periculoasă vârstă, se poate vindeca printr-o permanentă comunicare parentală.

Fără sprijin emoțional în familie și fără comunicare, copiii cad în capcana prieteniilor toxice sau, mai grav, a consumului de stupefiante.

– Voi, familia, discutați pe un grup de WhatsApp!

– Da! – Discutați frecvent pe grupul acesta de WhatsApp, nu față în față?

– Și față în față, și pe grup.

– Spune-mi, când ai o problemă personală cu cine o discuți prima oară? Cu părinții sau cu prietenii?

– Cu prietenii.

– De ce nu cu părinții?

– Pentru că nu știu cum o să reacționeze și mai întâi merg la prieteni, le cer sfaturi și după mă duc la părinți.

– Deseori apar probleme personale în viața ta?

– Da! – Cauzate de ce?

– Păi… certuri între prieteni și în școli, probleme de familie pe care nu pot să le discut cu familia. Ce pot face părinții să-și protejeze copiii de anturaje periculoase și să-i crească fericiți acasă, la școală și în grupurile de prieteni? Am stat de vorbă cu doi părinți care ne povestesc cum au reușit să-și apropie copiii și mai ales să-i ferească de vicii păguboase.

– Până la o anumită vârstă, ești sclav copilului, după aceea trebuie să-i fii un pic stăpân, după care trebuie să fii prieten cu el. Dacă încerci să-l stăpânești prea mult, îl pierzi. Dacă ești prea prieten, iar îl pierzi.

– Când l-ai scăpat din mână, l-ai pierdut!

– Și cum îl recuperezi?

– Cu frumosul! Ușurel. Nu trebuie repezit, nu trebuie bătut, nu trebuie țipat la el. Cât mai liniștit! Datele Salvații Copiii arată că, după pandemie, numărul adolescenților care au luat în calcul suicidul a crescut de la 2 la 16% din cauza anxietății, depresiei și singurătății. A crescut și numărul adolescenților consumatori de droguri. 16% dintre tineri sunt consumatori ocazionali sau au încercat măcar o dată. Conform ultimelor rapoarte ale Agenției Naționale Antidrog, cel mai consumat drog școlar este canabisul, scrie psnews.ro.