FSLI: „Consumul de droguri trebuie stopat, iar cei implicaţi în traficul de substanţe, indiferent cine sunt, trebuie să răspundă în faţa legii!”

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ condamnă acţiunea persoanelor care au avut sau au legătură cu unităţile de învăţământ şi care sunt implicate în consumul sau traficul de substanţe. Reprezentanții FSLI solicită ferm autorităţilor ca acele persoane să răspundă în faţa legii şi, totodată, cer implementarea unui plan naţional prin care să facă scut în jurul copiilor şi adolescenţilor care cad pradă traficanţilor de droguri. Şcoala este mediul care trebuie să ofere securitate şi siguranţă, nu trebuie să devinăparte din anturajul dealer-ilor.

Apariţia în spaţiul public a celor două cazuri din Buzău şi Bacău în care trei cadre didactice sunt suspectate că vindeau droguri reprezintă o problemă gravă care are consecinţe inclusiv asupra imaginii sistemului de educaţie din România.

„Considerăm că avem nevoie de o mai mare atenţie asupra ceea ce înseamnă testarea psihologică a angajaţilor din educaţie, astfel încât să nu ne mai confruntăm cu astfel de situaţii. Educaţia din România este formată, în majoritate, din cadre didactice, personal didactic auxiliar şi nedidactic, care îşi desfăşoară cu responsabilitate şi dăruire activitatea. Sunt oameni oneşti, implicaţi, care respectă legea şi care nu au de-a face cu reţele infracţionale sau cu fapte imorale sau penale. Nu vrem să se pună o pată asupra sistemului de educaţie, din cauza unor indivizi care nu au moralitate, sunt în afara legii şi care nu au ce să caute în preajma copiilor şi adolescenţilor.

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ condamnă ferm astfel de comportamente şi cerem ca acele persoane implicate să răspundă în faţa legii. Ţinând cont de amploarea fenomenului privind consumul de substanţe în rândul minorilor, solicităm autorităţilor statului să demareze de urgenţă un plan naţional, care să implice toate structurile de combatere a consumului şi traficului de droguri, dar şi şcoala, părinţii, partenerii sociali, federaţii şi asociaţii, precum şi ong-uri, prin care să ne protejăm mai bine copii! Dacă nu intervenim de urgenţă, lucrurile ar putea să scape de sub control, iar generaţiile de tineri să fie grav afectate. România nu trebuie să mai fie nici un spaţiu de tranzit şi nici o piaţă de desfacere pentru droguri!

Implicarea celor trei cadre didactice în traficul de droguri reprezintă unsemnal de alarmă şi trebuie să deschidem bine ochii şi să vedem cum tratăm sistemul de învăţământ în amploarea situaţiilor care apar şi a provocărilor la care este supus. Federaţia noastră nu susţine astfel de comportamente în rândul celor care lucrează în educaţie, prin urmare, dincolo de aspectul penal, trebuie aplicate măsuri clare privind accesul unor astfel de persoane în sistemul de învăţământ. Nu avem nevoie de astfel de oameni în preajma elevilor noştri sau în preajma colegilor noştri, care sunt oameni cinstiţi şi devotaţi. Lupta cu drogurile trebuie să facă parte din agenda autorităţilor mai mult ca oricând, iar implicarea noastră a tuturor partenerilor din spaţiul educaţional trebuie să vină în sprijinul acesteia!”, a declarat Simion Hancescu, președinte FSLI.