Funcționează panourile fotovoltaice iarna?

Doriți să achiziționați un sistem de panouri fotovoltaice, dar vă întrebați dacă vor funcționa și în sezonul rece care se apropie cu pași repezi?

Mulți dintre cei care doresc să își implementeze un astfel de sistem, fie că vorbim de consumatori casnici sau industriali, sunt preocupați de modul în care funcționează centralele fotovoltaice pe timpul iernii și cum este afectată eficiența acestora de temperaturile scăzute.

Sistemele de panouri fotovoltaice convertesc energia solară în energie electrică, având o durată medie de viață de peste 20 de ani. Producând energie dintr-o sursă 100% regenerabilă companiile beneficiază de un avantaj competitiv într-o piață dinamică.

Vestea bună este că panourile fotovoltaice se folosesc de lumina soarelui și nu de căldura oferită de acesta, pentru a produce energie electrică.  Astfel, panourile fotovoltaice funcționează și pe timpul iernii sau când este înnorat afară, devenind o sursă rezistentă și fiabilă de energie pe tot parcursul anului.  De fapt, acestea sunt mai eficiente la temperaturi mai scăzute. Tehnologia fotovoltaică (PV) din panouri are capacitatea de a transforma mai eficient lumina solară în energie atunci când este mai rece. În plus, zăpada reflectă lumină solară suplimentară pe panourile fotovoltaice, crescând cantitatea de energie pe care sistemul dumneavoastră o poate genera în orice zi.

Într-adevăr, având în vedere că zilele de iarnă sunt mai scurte decât cele de vară, cantitatea de energie electrică produsă este mai mică, însă nu vorbim de nefuncționare.

Iarna poate afecta producția de energie în cazul în care s-a depus un strat prea gros de zăpada pe panourile fotovoltaic care împiedică lumina să ajungă la celulele solare sau acestea nu au fost poziționate sau orientate corect. Efectele nedorite ale ninsorii pot fi uşor prevenite prin curăţarea panourilor, dar și printr-o instalare corespunzătoare de către o echipă de specialiști cu experiență și expertiză în domeniu.

Prin programul Electric Up obțineți finanțare 100% nerambursabilă de până la 100.000 euro/beneficiar pentru stații de reîncărcare pentru mașini electrice și panouri fotovoltaice. Programul de finanțare se adresează companiilor mici și mijlocii (IMM), dar și operatorilor economici din domeniul HORECA. Programul se desfășoară în perioada 2020 – 2026, în mai multe cicluri de finanțare.