Peste 350 de polițiști suceveni vor veghea debutul noului an școlar

Peste 350 de polițiști suceveni din structurile operative și neoperative vor fi angrenați mâine, 05 septembrie în activitățile specifice debutului anului școlar 2022/2023. 

Polițiștii vor prezenta mesajul instituțional de început de an școlar și vor transmite recomandări copiilor și părinților. Totodată, vor fi asigurate măsurile de ordine publică în zona unităților de învățământ și se vor derula activități de fluidizare a circulației și siguranță rutieră.

Toate unitățile de învățământ au fost repartizate spre responsabilitate în ceea ce privește monitorizarea siguranței școlare, 719 unități școlare fiind repartizate în responsabilitatea IPJ Suceava, 15 IJJ Suceava și 12 structurilor de poliție locală.

Totodată, în perioada premergătoare debutului anului școlar, polițiștii au intensificat activitățile preventive, organizând acțiuni de prevenire a abandonului școlar și de încurajare și responsabilizare a părinților, în special din familii defavorizate să își trimită copiii la școală, educația fiind esențială pentru dezvoltarea tinerilor.

Tot în perioada 22 august – 02 septembrie 2022, polițiștii au verificat și cele 136 de microbuze școlare, fiind stabilită efectuarea ITP și obținerea RCA, astfel încât transportul elevilor să se desfășoare în siguranță.

La școală, un comportament civilizat și corect le poate aduce elevilor apreciere din partea profesorilor, dar și prieteni adevărați printre colegi, pentru că…

Atunci când se joacă cu alţi elevi evită să-i împingă sau să-i lovească, fie și din greșeală;

Dacă se întâmplă să asiste la o ceartă sau o altercaţie este bine să alerteze imediat profesorii sau personalul de pază;

Trebuie să aibe un comportament civilizat, fără să se lase influenţați de cei din jur sau să fie agresivi în comportament sau limbaj;

E importat să ceară ajutorul părinţilor şi profesorilor dacă ceilalţi copii îi izolează, umilesc sau jignesc.

O zi fără incidente de circulație în care să fie implicați copiii înseamnă că aceștia trebuie…

Să traverseze fără să alerge și numai după ce în prealabil s-au asigurat că șoferii i-au văzut și au oprit;

Să circule cu bicicleta doar pe pistele special amenajate sau prin parcuri;

Să evite să asculte muzică la căști și să fie atenți la drum.

Orice zi de școală va decurge fără probleme dacă cei mici respectă sfaturile oamenilor legii și…

merg înspre școală doar prin zone permise circulației pietonilor;

stau de vorbă doar cu persoane cunoscute;

evită să aibă asupra lor obiecte de valoare.

Reamintim tuturor că siguranţa copiilor este răspunderea noastră, a tuturor, părinţi, bunici sau reprezentanți ai instituţiilor abilitate să prevină delicvenţa juvenilă şi să combată orice situaţie ce ar putea contribui la victimizarea minorilor. Școala este mediul dedicat învățăturii, dar și socializarii. Mediul școlar trebuie să fie unul sigur, lipsit de violență fizică sau psihologică și pentru că educația începe de acasă și se continuă la școală, este util să existe o comunicare deschisă între părinți, copii, școală și celelalte autorități.