Președintele AUR Suceava, Dorel Acatrinei: „AUR solicită demisia secretarului municipiului Suceava, Ioan Ciutac”

Președintele AUR Suceava, deputatul Dorel Acatrinei, a declarat că Partidul AUR Suceava urmărește cu indignare evoluția evenimentelor în cadrul clubului de fotbal Foresta Suceava și își exprimă îngrijorarea că suntem în fața unui club de fotbal care a încăput pe mâinile unor recuperatori și folosește bani publici pentru recuperarea pretinselor datorii.

„Astfel, publicatia Gazeta Sporturilor arată într-un articol că la data de 19 septembrie 2017 au venit niște “investitori” la Foresta Suceava și că pentru ediția de campionat 2018-2019 clubul Foresta a primit 1.5 milioane lei de la Primăria Suceava și 400.000 lei de la Consiliul Județean Suceava și că în acest timp “s-au făcut foarte multe facturi false pentru a se putea deconta banii”. De asemenea, se precizează că “încasările de 300.000 lei de la meciul de cupă Foresta – FCSB nu se regăsesc în bilanțul clubului Foresta”. Intr-un alt articol al publicatiei SportSV din 12 iulie 2023 aflăm din declarațiile jucătorului Marian Ilie că “reprezentantii clubului Foresta respectiv Ion Loznovan, Mihai Ungurian și Andrei Ciutac au păcălit jucătorii Forestei plătind salarii de 1000 lei iar pe statul de plată aveau 5-6.000 lei”. Din declarațiile jucătorului Robert Martin “Mihai Ungurian a venit cu Loganul în Suceava și după și-a luat Porsche”. 

Din informațiile desprinse din audiențele AUR Suceava mai rezultă următoarele:

    1. Există facturi plătite pentru achiziționarea de vitamine și echipamente din Republica Moldova, pentru fotbaliștii Forestei Suceava care nu au ajuns niciodată la club.
    2. Au fost plătite facturi de cazare, pe timp îndelungat, cu un tarif de 180 lei/noapte/pe camera pentru 10 fotbaliști ai Forestei Suceava în condițiile în care la recepția hotelului tariful este de 120 lei/noapte/camera.
    3. Foarte multe facturi ale clubului Foresta pentru masă sunt umflate sau dublate. La acestea sunt adăugate și «protocoalele/petrecerile private ale membrilor fondatori».
    4. Există dublaj al facturilor de cazare pentru membrii clubului Foresta. Acestia erau în aceeași zi și în deplasare în orașul unde echipa Foresta Suceava disputa meciul oficial de fotbal și în orasul Suceava.
    5. Foarte mulți oficiali și angajați luau salarii și prime degeaba de unde rezultă că există un sistem de sifonare a banului public. Pe lângă salariul de 3000 euro/lună al lui Andrei Ciutac, presedintele clubului Foresta, fiul secretarului Municipiului Suceava, există personal Tesa și/sau administrativ care luau prime de până la 5.000 lei pentru victoria echipei de fotbal.
    6. Există un sistem de sifonarea a banului public prin care «investiția de 3.5 milioane lei» făcută de un membru fondator acum câtiva ani a fost umflată astăzi la 8 milioane lei, si care, a fost prezentată unor oameni de afaceri suceveni cu ocazia unor discuții despre preluarea echipei Foresta Suceava ca fiind «împrumuturi de la București» ce trebuiesc neaparat achitate.
    7. De pe cardul clubului Foresta Suceava a fost scoasă suma aproximativă de 1 mld. lei cash în interval de o săptămână.
  • Secretarul Municipiului Suceava Ioan Ciutac, reprezentantul finanțatorului Municipiul Suceava, în conformitate cu Legea 350/2005, a fost auzit cel puțin o dată spunând: «plătiți împrumuturile de la București».
  • În municipiul Suceava s-au prezentat niște cetățeni, care, pe un limbaj specific interlopilor  au precizat că sunt reprezentanții «creditorilor de la București», ai celor care au dat  «împrumuturile de la București»  și au precizat că «împrumuturile de la București» trebuiesc neapărat achitate și că ei se ocupă cu recuperarea lor”, a arătat deputatul Dorel Acatrinei.

El a adăugat că, față de toată această situație, Partidul AUR Suceava solicită public organelor cu atribuții de control din județul Suceava să verifice dacă impozitele datorate Statului Român de către Clubul de Fotbal Foresta Suceava au fost stabilite corect.

„Să se verifice realitatea înregistrărilor în contabilitate a operațiunilor, realitatea plăților efectuate către jucătorii de fotbal și către personalul TESA și administrativ al clubului și să identifice facturile false și/sau plățile nelegale. De asemenea, este necesar ca organele de control cu atribuții în lupta antifraudă să stabilească realitatea ”împrumuturilor de la București” și dacă acestea vin de la cămătari, ce dobândă plătește clubul Foresta Suceava și cum a ajuns ”investiția” de 3.5 milioane lei la 8 milioane lei.

Solicităm organelor de cercetare penală să se autosesizeze.

O soluție pentru viitor ar fi înființarea unui nou club de fotbal și acordarea finațării în baza legii 350 din 2005 pentru un club care funcționează pe baze corecte și legale, format din oameni cu dragoste pentru Suceava, chiar dacă acest lucru ar însemna să începem cu liga a-4-a.

Clubul Foresta Suceava se află în insolvență nedeclarată și trebuie lăsată legea să-și spună cuvântul, în mod normal creditorii cu creanțe de peste 50.000 lei pot cere insolvența. Astfel, se pot verifica realitatea ”împrumuturilor de la București” și se pot anula de către judecătorul sindic, actele frauduloase făcute de clubul Foresta Suceava și atrasă răspunderea membrilor fondatori care au administrat clubul de fotbal. Probabilitatea ca recuperatorii să mai poată recupera «împrumuturilor de la București» este «conform legii», foarte scăzută.

Solicităm demisia secretarului Municipiului Suceava, Ioan Ciutac.

Solicităm demisia președintelui clubului de fotbal Foresta Suceava, Andrei Ciutac.

Solicităm primarului Ion Lungu să se implice și să scoată clubul Foresta din mâna interlopilor.

Solicităm sistarea finanțării clubului Foresta Suceava câtă vreme principala prioritate este plata «împrumuturilor de la București» și nu există ca obiectiv promovarea în liga a-2-a”, a conchis președintele AUR Suceava.