Suceava și Botoșaniul, la masa dezvoltării! S-a semnat contractul pentru documentația Drumului Expres ce va lega cele două județe

Vineri, 12 aprilie, la sediul Consiliului Județean Suceava s-a semnat un nou contract important pentru dezvoltarea județelor Suceava și Botoșani. Este vorba despre întocmirea documentației aferente drumului expres Suceava – Botoșani, ce se realizează printr-un parteneriat între Consiliile Județene și Primăriile celor două municipii reședință de județ.

Astfel, la semnarea contractului au participat Gheorghe Flutur, președintele CJ Suceava, Doina-Elena Federovici, președinta CJ Botoșani, Ion Lungu, primarul Sucevei, Cosmin Ionuţ Andrei, primarul municipiului Botoșani, reprezentantul CONSITRANS SRL,  precum și prefectul județului Suceava, Alexandru Moldovan, prefectul județului Botoșani, Sorin Cornilă, viceprimarul Lucian Harșovschi, dar și consilierul de stat Florin Gavril.

„Este un drum mult dorit de noi. Ne-am asociat și am făcut un acord cu Ministerul Transporturilor să ni se dea nouă posibilitatea să demarăm procedurile, iar CJ Suceava a devenit lider de proiect. Noi am scos la licitație toată documentația și au câștigat cei de la CONSITRANS SRL din BUCUREȘTI, iar astăzi am semnat acest proiect. E vorba de un drum rapid cu două benzi pe sens care leagă Suceava de Botoșani cu o lungime de 19,5 km, o lățime de 21 de metri, iar costul este de cca. 126 de milioane de euro. Avem pe traseu 4 poduri, o supratraversare a căii ferate, pod peste Siret, nod rutier la Aeroportul din Suceava și la varianta ocolitoare din pădurea Baisa de la Botoșani. Acum se discută de un nod rutier pentru a face legătura cu nordul județului Botoșani, cu granița cu Ucraina și Dorohoi. Valoarea Studiului de Fezabilitate este de 14,3 milioane de lei. Mulțumesc colegilor parteneri în acest proiect, aparatului tehnic, prefecților de Suceava și Botoșani. E o zi istorică și aș vrea să scot în evidență că acest drum înseamnă nașterea unui pol economic pe nord estul României. Zona noastră are nevoie ca de aer de dezvoltare economică și sper ca acest drum să producă efecte pentru această parte de țară”, a transmis președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur.

De cealaltă parte, președinta CJ Botoșani, Doina-Elena Federovici, a declarat că această investiție este foarte importantă pentru cele două județe. De asemenea, ea a precizat că poate exista posibilitatea transformării acestui drum în autostradă, așa cum a fost și cazul tronsonului Pașcani- Suceava.

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a reamintit că acest proiect a fost întocmit în anul 2016, atunci când municipiile Suceava și Botoșani s-au asociat.

„Atunci am făcut documentația pentru arealul de dezvoltare Suceava Botoșani și trebuia să primim finanțare, însă, din păcate, atunci nu s-a putut. Noi am început acest proiect în 2016, avem aprobate studiile în Consiliile Locale și tot ce a trebuit la vremea respectivă, dar mă bucur că, deși mai târziu, acest drum va prinde contur. Este păcat să nu se întâmple acest pol de dezvoltare Suceava – Botoșani, având în vedere că suntem la o distanță foarte mică. Acest pol de dezvoltare poate concura și Iașul și eu cred că suntem pe drumul cel bun”, a spus primarul municipiului Suceava, Ion Lungu.