Un viitor medic veterinar sucevean a adus o premieră pentru România legată de rasa Akita Inu: primele exemplare din aceste linii de sânge, importate direct din Japonia

S-a auzit de România și de Bucovina tocmai la celălalt capăt de lume, în Japonia, acolo, în Țara Soarelui Răsare, unde s-a spus povestea unei Românii pitorești, iar asta a dat naștere curiozității…

Nu, nu ne referim la nicio întâlnire bilaterală și nici la vreun târg de turism, ci la vizita unui tânăr născut în comuna suceveană Vatra Moldoviței, care și-a povestit țara cum a știut mai frumos, iar povestea abia și-a consumat o filă…

Adrian Saghin are 23 de ani și este student în anul 5 la Facultatea de Medicină Veterinară, din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” din Iași și, în ciuda vârstei, are ani buni de când studiază, documentează, tot ce este legat de pasiunea sa: câinii!

 O pasiune pentru care, s-a dovedit, nicio distanță nu este prea mare și care transformă „imposibilul” doar într-un cuvânt derivat din POSIBIL…

Astfel, după lungi discuții, Adrian a ajuns în Japonia, de unde s-a întors cu un nou bagaj de informații, cu impresii dintre cele mai deosebite, dar și cu o premieră pentru România legată de rasa Akita Inu: primele exemplare din aceste linii de sânge importate direct de la originea rasei de la doi dintre cei mai buni crescători din Japonia.

„Da, a fost un vis vechi, au fost multe discuții cu prietenii din Japonia despre rasă, despre cum trebuie să arate și cum evoluează rasa, legături care s-au sudat în timp, mult studiu asupra liniilor de sânge și totul a pornit de la întrebarea retorică: <<Cum poți învăța mai bine despre această rasă, dacă nu de la oamenii din țara de origine a ei?>>”,  a declarat, pentru SuceavaLive, Adrian Saghin.

Și cum limitele există doar dacă ni le impunem noi, 17 ore de zbor, nu înseamnă nimic, atunci când dragostea pentru pasiunea ta înseamnă totul. Și, dacă mai punem la socoteală și că tânărul student a reușit să aducă direct de la originea rasei niște exemplare cu o genetică foarte apreciată în întreaga lume, atunci și satisfacția este pe măsură.

„Vorbim despre cei mai cunoscuți și apreciați crescători din Japonia: Ishida San și Tada San, iar asta nu poate însemna decât multă bucurie.

Este o împlinire nemărginită ca am reușit să aduc în România două exemplare care vin cu un aport de genetică atât de atent selecționată de către crescătorii de acolo, din descendenți care au confirmat doar prin locuri fruntașe în expozițiile de specialitate organizate de Clubul AKIHO din Japonia, Clubul care se ocupă doar de selecția câinilor Akita Inu”, a mai spus tânărul.

Și, cum era și de așteptat, Adrian Saghin are în continuare, la rându-i, planuri mărețe cu cele două exemplare pe care le-a adus acasă. În mod cert, acestea vor urca pe podiumuri, este de părere viitorul medic veterinar: „traseul va fi unul ascendent urmând a fi pregătiți pentru viitoare expoziții din țară, dar și din alte țări, unde vor confirma bagajul genetic primit de la părinții lor”.

Adrian, viitor medic, dar și un tânăr autodidact deschis la minte

 

În vizita sa în Japonia, Adrian a fost însoțit de sora sa, Iulia Saghin, această experiență oferindu-le ocazia să observe și bunele practici din țara ce reprezintă o putere a lumii.

Astfel, Adrian ne-a mărturisit că au existat lucruri care l-au impresionat și pe care nu se aștepta să le găsească acolo.

„Experienta a fost una senzațională din multe puncte de vedere. În primul rând memorabilă, din punct de vedere al frumuseții țării, dar și a culturii lor. N-ai cum să nu observi curățenia și disciplina, pentru că așa ceva rar vezi într-o capitală atât de mare. M-a impresionat și respectul dintre oameni, care au o căldură aparte cu care și noi am fost primiti. Am fost onorați să îi cunoaștem și să ajungem în localul proprietarilor lui Megumi, o femelă care a fost desemnată <<Meiyoshu Winner în 2022>>. Aceasta este cea mai mare distincție care poate fi obținută de un câine din rasa Akita. În concluzie, a fost o experiență unică pentru un pasionat al rasei”, a declarat tânărul din Vatra Moldoviței.

Adrian Saghin este crescător și proprietar al canisei cu afixul de „Piatra Runcului”, un pasionat fără margini al acestui domeniu, dar și un tânăr de calitate ce se bucură de admirația comunității sale, pentru educația fără cusur pe care o dovedește.