Vot categoric în Parlamentul European în favoarea aderării României la Spațiul Schengen: 547 de voturi „pentru”, 49 „împotrivă” şi 43 abţineri

Parlamentul European a votat, marţi, rezoluţia prin care se cere aderarea României la spaţiul Schengen. Rezoluţia a fost adoptată cu 547 de voturi pentru, 49 împotrivă şi 43 abţineri. „Spaţiul Schengen şi întreaga Uniune Europeană sunt mai sigure cu ţara noastră în interiorul spaţiului de liberă circulaţie decât în afara lui”, spune europarlamentarul Siegfried Mureşan (PPE / PNL).

”Tocmai am adoptat, cu largă majoritate, o rezoluţie a Parlamentului European în care cerem Consiliului Uniunii Europene să aprobe integrarea României în spaţiul Schengen. Acest rezultat arată că aderarea ţării noastre la spaţiul Schengen este susţinută de europarlamentari din toate colţurile Uniunii Europene şi din toate grupurile politice proeuropene.

Textul rezoluţiei menţionează clar că ţara noastră îndeplineşte criteriile tehnice de aderare la zona Schengen de peste 11 ani, spune Siegfried Mureşan. Spaţiul Schengen şi întreaga Uniune Europeană sunt mai sigure cu ţara noastră în interiorul spaţiului de liberă circulaţie decât în afara lui. România a demonstrat anul acesta că poate securiza frontiera de est a Uniunii Europene în cele mai dificile condiţii: a primit peste 1 milion de refugiaţi din Ucraina cărora le-a oferit hrană, adăpost şi îngrijire medicală. În plus, ţara noastră a asigurat tranzitul fără riscuri pe teritoriul său pentru refugiaţii ucraineni şi treceri sigure ale frontierei către alte state UE şi Schengen, cum ar fi Ungaria”, precizează eurodeputatul PNL.

”Beneficiile aderării României la spaţiul Schengen sunt concrete şi sunt imediate. În anul 2021, peste 36 de milioane de persoane şi aproximativ 12 milioane de mijloace de transport au trecut graniţele ţării noastre şi au trebuit să aştepte la coadă pentru controlul vamal. Aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen va însemna zero ore de aşteptat la graniţă pentru şoferii de camioane care exportă marfa din România spre vestul Uniunii Europene şi zero ore de stat la coadă pentru turiştii români care aleg să meargă vara în vacanţă în Bulgaria sau Grecia. Înseamnă costuri mai puţine pentru transportatorii de mărfuri, mai puţin combustibil consumat şi mai puţine ore la volan pentru şoferi”, afirmă Mureşan.

”Totodată, aderarea la spaţiul Schengen va aduce mai multe investiţii în ţara noastră care vor genera mai multe locuri de muncă stabile şi bine plătite pentru oameni. Un investitor străin va fi mult mai interesat decât în prezent să deschidă o fabrică în România dacă va şti că poate exporta marfa în restul Uniunii Europene mult mai rapid o dată cu eliminarea controlului vamal.”, mai precizează europarlamentarul PNL, scrie psnews.ro.