Ziua Forestierului a adunat la Poiana Stampei peste 30 de companii, personalități din sector, competiții și seminarii

Comuna Poiana Stampei a găzduit în perioada 30 septembrie – 2 octombrie, Ziua Forestierului, un eveniment al breslei, de formare a conștiinței forestiere, la care publicul larg a luat parte cu mare entuziasm.   

N-au lipsit de la acest eveniment demonstrațiile și prezentările, utilajele forestiere, iar tradiționala competiție a fasonatorilor mecanici a adunat un public numeros.

Cei doi concurenți din comuna Poiana Stampei, Gabriel Ivan și Vasile Sandu au obținut locurile 5 și 6.

Importanța evenimentului național a reunit, de asemenea, la Poiana Stampei, și personalități din domeniul silvic, printre care: Eleodor Nițescu, director adjunct al RNP Romsilva, ing. Dănuț Motaș, directorul Centrului de Perfecționare de la Roznov, Dan Anghel, de la Federația Sindicatelor Libere din Industria Lemnului, Levente Porzsolt, consilierul ministrului Mediului, Adrian Crețu, președintele Asociației Administratorilor de Păduri, Ciprian Palaghianu, decanul Facultății de Silvicultură din Suceava.

Totodată, prof. univ.dr. Laura Bouriaud a ținut un training de leadership dedicat femeilor din sectorul silvic și forestier.

Gazda din acest an, primarul din Poiana Stampei, a vorbit despre tradiția prelucrării lemnului în zonă și despre importanța acestei resurse pentru Bucovina și nu numai.

„Adresez și eu urări de bine celor din acest sector și îmi doresc să ne vedem la cât mai multe astfel de evenimente. Pe lângă bucuria de a ne revedea cu toții, acest eveniment a oferit și răspunsuri așteptate și concluzii importante despre acest sector poate uneori criticat, dar vital pentru economie, inclusiv pentru cea locală.

A fost o adevărată onoare să găzduim acest eveniment național și sper ca impresia de anul acesta să îi facă pe organizatori să revină”, a declarat primarul Viluț Mezdrea.

Potrivit organizatorilor, la Ziua Forestierului desfășurată în acest an la Poiana Stampei, au fost  prezente nu mai puțin de 30 de companii. Printre acestea: Alias Forest (puieți containerizați), Ocolul Silvic privat Zetea, (care a adus un pod forestier mobil), IRUM, MAVI, Haty Wood (fabrică de prelucrare a lemnului din Vâlcea), Dendro Tools (care au adus atât clupe electronice și echipamente de digitalizare, cât și bocanci și alte accesorii), Silvania Internațional, ALSER Forest,  Kronospan, Revlam Forest, Elmas (distribuitor utilaje forestiere John Deere). Nu a lipsit nici producătorul local de case din bușteni Camaterra, din Poiana Stampei.

În discursul său, președintele ASFOR, Ciprian Muscă, a făcut apel la unitatea breslei și a vorbit despre crearea unei conștiințe forestiere.

Resursa umană,  forestierul, o dată pierdută, nu mai poate fi recuperată, iar formarea unei noi generații poate dura zeci de ani. 

Dacă nu suntem înțeleși – nu trebuie să renunțăm, dacă nu suntem auziți – nu trebuie să renunțăm! Trebuie să luptăm fiecare și să avem curajul de a trezi acea conștiință forestieră care să facă publicul larg să ne asculte și să ne înțeleagă.

Trebuie să strângem rândurile, să căpătăm încredere în forțele noastre, și, înainte de a-i trezi pe alții, trebuie să ne înviorăm pe noi, să devenim un singur corp, cu o conștiință clară despre puterea noastră, despre frumusețea și noblețea chemării noastre de a îngriji pădurea, de a recolta lemnul, de a da viață lemnului în economie și în casele semenilor noștri”, a spus Ciprian Muscă.

Ediția 2022 a Zilei Forestierului s-a încheiat cu premierea de către președintele ASFOR, Ciprian Dumitru Muscă, a elevilor de la Școala din Poiana Stampei din cercul de tradiții „Micii meșteșugari”.